Zgodbe

Oaza zdrave zelenjave izpod Murovice

Dejan Ogrinec
6. 5. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Gospod Marko se je odločil, da svojo hektar veliko njivo pod Murovico odda družinam in posameznikom, ki bodo na njej pridelovali svojo zelenjavo.

Ko je podjetnika Marka Vodeta iz Osredk pri Dolu pri Ljubljani prijatelj Franci vprašal, ali mu lahko na 50 let stari njivi odstopi nekaj zemlje za vrt, se je Marku porodila zelo uporabna in človekoljubna ideja: Zakaj bi ugodil samo enemu, če jih lahko osrečim več, mu je šlo skozi glavo. Ko je odkril še studenec, ta ni presahnil niti v lanski suši, je vedel, da je odločitev prava. 

Gospod Marko se je odločil, da svojo hektar veliko njivo pod Murovico odda družinam in posameznikom, ki bodo na njej pridelovali svojo zelenjavo. »Želim si, da se predvsem otroci naučijo dela na vrtu in pridelave lastne, bolj zdrave hrane. McDonaldsi in podobni po mojem mnenju niso prava in še manj zdrava hrana. Ne gre toliko zame ali nas, srednjo generacijo, ampak da pridejo dedki in babice, da otrokom ali vnučkom predajo znanje, ki bo sicer izgubljeno. Da jim dajo dobro popotnico za naprej.« 

Poleg prijatelja Francija so se takoj prijavili še trije. Prvič so se vrtičkarji, zdaj jih je dvanajst, ki bodo letos začeli obdelovati vrtove pod hribom Murovica, srečali v petek, 5. aprila. Prišli so iz bližnje okolice, vrtovi pa so na voljo tudi za interesente iz Ljubljane, Domžal ali drugih krajev. Ker Marko ni vedel, kako naj najbolj pošteno razdeli parcele, se je spomnil na žrebanje. Tako so prvi že izžrebali svojo parcelno številko, nad njivo in okolico pa so bili navdušeni. 

Ob skupnih zelenjavnih vrtovih ima Marko v načrtu še izgradnjo osrednjega kozolca, ki bo namenjen shranjevanju vrtnarskega orodja in pripomočkov, ter postavitev nekaj klopi in miz ob njem za počitek ter druženje. Vodo iz studenca bodo najemniki uporabljali za zalivanje vrtov, okolico pa bodo polepšala na novo posajena sadna drevesa. Postavili bodo tudi ograjo, zanjo bo prispeval polovico sredstev Marko iz najemnine, polovico pa najemniki, da bodo bolj skrbeli zanjo. Glede na to, da je najemnina za vrt, širok pet in dolg deset metrov, sto evrov na leto, bo sicer trajalo še nekaj časa, preden se bo njegov osnovni vložek povrnil, a denar mu ne pomeni vsega. Lepo je odgovoril njegov sin Peter, junak iz Talentov, na vprašanje, ali ima raje pamet ali denar: »Kaj mi bo denar? Če ga izgubiš, ga samo še iščeš. Pamet pa ti omogoča, da vidiš več in dlje v življenju!« 

Pobudo je z veseljem podprla tudi Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, in ponudila vso strokovno pomoč. V Srcu Slovenije namreč poudarjajo pomen samooskrbe in prehranske neodvisnosti Slovenije, ki lahko glede na naravne danosti pridela vsaj del zelenjave in sadja za lastno porabo. Na skupnih vrtovih v Osredkah je na voljo še dovolj prostora za ljubitelje pridelovanja zelenjave. Marko Vode je prepričan, da »se bodo med skupino obdelovalcev stkale prijetne vezi in da bodo izmenjevali znanje o obdelovalnih veščinah in vrtičkarskih skrivnostih«, ter se vnaprej veseli te pozitivne energije. »Že prvi dan so bili vsi zagreti in delali načrte, kaj vse bodo naredili.« Če bo zmanjkalo prostora na prvem zoranem desetmetrskem pasu, jih je na voljo še pet podobnih. Pridružite se jim, če vas je zamisel navdušila in pritegnila!