Zgodbe

Družina živi od ostankov

Žana Kapetanović
14. 5. 2013, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ko je Jana zajokala, Milan pa si je obraz pokril z rokama, naju je njun sin Marcel (11) zmedeno gledal z žalostnimi očmi.

Marcel je gluh, oče Milan je gluh, mama edina normalno sliši v tej krasni družinici, ki bi si, če bi bila dežela na sončni strani Alp pravična in socialno trdna država, zaslužila lepo in mirno življenje. Njihov problem niso zdravstvene težave, saj so se z njimi navadili živeti, temveč finančne, ki so se začele, potem ko je oče izgubil delo in bil hkrati prikrajšan za pet že zasluženih plač. Njihov mali svet je začel propadati in še vedno propada, trpi pa tudi njihovo zdravje, in to zaradi okoli 2000 evrov dolga, ki iz dneva v dan le še narašča. Do junija jim je uspelo preložiti deložacijo iz stanovanja, kaj bo pozneje, se ne ve. Tudi na to, da so neredko lačni, so se morali privaditi v družini Mertik. Se je pa težko navaditi na ignoranco državnih institucij.

Družino Mertik iz Maribora sva s fotografinjo obiskali na dan, ki je bil zanje še posebej poln čustev, saj je Marcel praznoval enajsti rojstni dan. Tega nisva vedeli in morda nama tudi oni ne bi povedali, če se ne bi mama zjokala ob omembi, da svojemu sinu ni mogla kupiti niti kepice sladoleda za en evro, kaj šele da bi mu priredila skromno praznovanje s prijatelji.

Bili so srečni s 700 evri

Oče Milan je iz družine gluhih staršev in je popolnoma gluh, pa tudi Jana je odraščala ob gluhih starših. In čeprav sta vajena živeti s tem, da se sporazumevata z govorico rok in branjem z ustnic, sta si seveda želela, da bi se njuni otroci rodili in živeli brez težav, ki jih prinaša gluhota. Spoznala sta se, ko sta imela ona šestnajst in on sedemnajst let, ter se kaj hitro odločila za skupno življenje. Ko je zanosila, sta bila presrečna, čeprav sta bila zelo mlada. Tudi hčerka je imela v prvih letih življenja težave s sluhom, a ji jih je uspelo prebroditi in končati šolanje. Danes živi svoje življenje in je mati dveh otrok. Jana in Milan pa sta zelo mlada stara starša. Ko se je rodil Marcel, se je Jana odločila, da se bo odpovedala delu prevajalke za gluhe. To je bila sicer takrat dobra in zanimiva služba, vendar pa je zahtevala nenehno hitenje po sodiščih in različnih ustanovah. Jani je bilo jasno, da ob takšnem delu ne bo zmogla obveznosti do družine in novorojenega otroka. Poseben problem je bil tudi v tem, da so Marcelu ob rojstvu odkrili srčno napako, tako da je moral nemudoma na operacijo. Težko in stresno je bilo v obdobju te otrokove bolezni, je pripovedovala Jana, a so takrat kljub vsemu dokaj mirno živeli. Marcel mora odtlej – in vse do konca življenja – jemati zdravila za zniževanje pritiska in pravilno delovanje srca. Starša, ki imata veliko izkušenj v komuniciranju med gluhimi in slišečimi, pa sta poleg tega kaj hitro ugotovila, da je Marcel gluh. Zdravniki so potrdili, da gre pri njem za popolno gluhoto. Družina se je morala hočeš nočeš prilagoditi vsemu, kar ji je namenila usoda. Ko je mož mesečno prinašal domov okoli 700 evrov, so živeli skromno, a so redno plačevali vse račune. Tisto, kar jim je ostalo za življenje, je moralo zadostovati. In bili so srečni, pravijo.

 


Celotno zgodbo preberite v tiskani Jani (št. 20, izid: 14.5.2013), če pa želite pomagati, lahko pomoč za družino Mertik nakažete na račun Zveze prijateljev mladine Slovenije:

 

ZPM LJ.MOSTE POLJE 
Proletarska 1, LJUBLJANA 
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865 
BIC: HAABSI22 
SKLIC 00 303