Svetilnik

Eko skupnost v angleškem gozdu

Katja Melik
17. 7. 2023, 06.00
Deli članek:

V gozdovih angleškega Somerseta že desetletja obstaja nenavadna skupnost. Imenuje se Tinkers Bubble in jo sestavlja osem hiš, zgrajenih iz materiala, ki so ga graditelji našli v gozdu.

revija Jana
Eko skupnost

Skupnost je nastala sredi devetdesetih let, v njej je do zdaj živelo okoli sto ljudi, v gozdu se je rodilo tudi šest otrok. Trenutno v skupnosti živi devet prebivalcev, starih od 20 do 30 let. So popolnoma samozadostni. Imajo dve kravi, kokoši, vrt, kurjavo si naberejo v gozdu, imajo sadovnjak, iz sadja pridelujejo cider, ki ga prodajajo na lokalni tržnici, in z dobičkom nakupijo, česar ne morejo pridelati sami.

»Smo tesno povezana skupnost, ki uživa v življenju v sozvočju z naravo,« je razložil Alex, ki v skupnosti živi pet let: »Energijo nam daje zavedanje, da lahko kot skupnost preživimo tudi brez večine dobrin modernega sveta.« Ob tem pa je vseeno priznal, da je slabost skupnosti to, da zaradi svoje lokacije visoko v hribih ni primerna za bivanje starejših oseb, zato se njeni prebivalci prej ali slej preselijo nazaj v mesto.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!