Mnenja

Janin uvodnik: Ker nosiš očala*

Jelka Sežun
17. 7. 2023, 04.00
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 17.03
Deli članek:

*Pozor, visoka vsebnost ironije.

Shutterstock
Fotografija je simbolična

Dogajanje se je odvijalo na koncu lanskega leta, razpletlo se je z odločbo zagovornika načela enakosti konec junija. Tole je zgodba: ženska, ki živi v istospolnem partnerstvu, je odšla k svoji izbrani ginekologinji zaradi pregleda, ki ga je potrebovala za umetno oploditev v Avstriji – saj se spomnite, dobri ljudje Slovenije so pred leti na referendumu izglasovali, da si samske ženske in istospolni pari oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) ne zaslužijo, ta po zakonu pripada samo heteroseksualnim parom, homoseksualni in samske ženske pa morajo po OBMP v tujino. Zdravnica je sicer samoplačniški pregled opravila brezplačno, potem pa pacientki povedala, da so takšni pregledi v nasprotju z njenimi etičnimi standardi in moralo in jih ne bo več opravljala, nikoli. Zagovornik načela enakosti je z odločbo ugotovil, da je ginekologinja ravnala diskriminatorno.

Joj, je ob zgodbi pripomnila kolegica, še malo pa te bodo zavrnili, ker nosiš očala ali ker imaš gips na roki! Ampak ljudje, ki so odločbo brali, so povsem spregledali, da to ni zgolj navadna odločba, na svojih enajstih straneh nosi skrit potencial za dramolet za štiri like z elementi farse, psihološke drame in žaloigre.

Dramatis personae:

Zagovornik načela enakosti, pripovedovalec;

Ginekologinja, etična in nadstandardno moralna oseba;

Pacientka, istospolno usmerjena mati in partnerica;

Vest, zahrbtna zver – napada potuhnjeno in iznenada.

Sinopsis: Konec novembra 2022 Pacientka pride k svoji izbrani Ginekologinji, ki ima pogodbo z ZZZS, na pregled. Ginekologinja jo pregleda, nato Pacientko posede in jo obvesti, da si mora izbrati drugega ginekologa. (Predzgodba: prav ta Ginekologinja je pri prvem otroku Pacientke, ki je bil tudi spočet z OBMP, opravila vse preglede in vodila nosečnost, pa pri tem ni kazala nobenih zadržkov). Tokrat pa naj bi to bilo, tako pravi, v nasprotju z njenimi moralnimi in etičnimi prepričanji. Da je Zdravniški zbornici Slovenije že poslala vlogo za vpis opombe »ugovor vesti« v register zdravnikov. (Kje se je vzela ta Vest? Je v vmesnem času skočila iz omare in ugriznila moralno Ginekologinjo? Jo je napadla v spanju?)

Pacientka svojo zdravnico, zdaj že bivšo, prijavi Zagovorniku načela enakosti.

Zdravniška zbornica Zagovornika na njegovo poizvedbo obvesti o svojem sklepu, da je zdravničin ugovor vesti v tem primeru neustrezen, ker je diskriminatoren. Sprejemljiv bi bil, če bi se nanašal samo na določen postopek, tu pa se nanaša na postopke OBMP samo pri določeni skupini ljudi.

Na poziv Zagovornika, naj pove svojo verzijo, Ginekologinja med drugim navaja (citiramo povzetek zdravničinega zagovora iz odločbe): »V stisko in etične dileme pa jo silijo postopki, ki pri nas niso dovoljeni in se izvajajo v tujini: kupovanje spolnih celic, kupovanje zarodkov – torej otrok in postopki OBMP, v katerih ne gre za zdravljenje neplodnosti, se pa prenašajo v slovenske ambulante in vplivajo na delo. Teh postopkov se poslužujejo istospolni pari. Zato je tudi zaprosila za ugovor vesti le pri istospolnih parih.« Po sklepu zdravniške zbornice svoj predlog za ugovor vesti umakne. Njeni visoki moralni standardi pa ne ugovarjajo, ko zavestno krši pravila in Pacientki predlaga, da ji izda napotnico za ginekologa na sekundarnem nivoju – to je sicer namenjeno le pacientkam z rizično nosečnostjo in v tem primeru ne gre za to. In Vest? Nič, molči kot zalita.

Po nekaj mesecih dopisov in odgovorov na dopise, ki letijo sem in tja, Zagovornik junija podpiše odločbo, da je zdravnica ravnala diskriminatorno.

KONEC.

Vraga, še opomina ji niso izrekli!

Na eno vprašanje dokument zagovornika načela enakosti ne odgovori – vem, to ne spada v odločbo, ampak mene bi zanimalo: ko se ginekologinja po dolgem, a izpolnjujočem dnevu visokoetičnega diskriminiranja in homofobije zvečer postavi pred ogledalo, da bi si odstranila ličila in očistila obraz – kaj jo gleda nazaj?

Fotografija je simbolična.

Objavljeno v reviji Jana, št. 29, 18. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!