Nasveti

Zelena lekarna: Slabokrvnost

Sonja Grizila
17. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Slabokrvnost ali anemija nastane zaradi pomanjkanja železa v krvi. Zmotno je prepričanje, da so slabokrvneži bledi in shujšani do kosti.

Shutterstock
Ne pozabimo na zelišča in divje rastline (koprive, regrat).

Tudi precej krepki ljudje so lahko slabokrvni zaradi krvavitev (hude menstruacije, krvaveči hemoroidi, krvavitve v prebavilih …) in slabe prehrane, ki je preveč enolična. Še posebej nevarna sta pomlad in poletje, ko so vsi na pomlajševalnih in polepševalnih (shujševalnih) dietah, še posebej, če je vegetarijanska. O hrani brez živalskih beljakovin je namreč treba vedeti zelo veliko, da se lahko hranimo tako, da zdravju ne škodujemo. Meseci same zelenjave skoraj brez maščob nam lahko zelo omajajo imunski sistem.

Znaki za slabokrvnost so takšni: najbolj značilna je utrujenost, zadihamo se tudi pri zmernem tempu na ravnih poteh, mučijo nas glavoboli, bolečine v prsih, razbijanje srca, vrtoglavica, nohti se lomijo, kotički ustnic so vneti in boleči, tudi herpes rad izbruhne, če imamo težave z njim. Ko je kri že zelo slaba, je tudi naš videz bolj ali manj mrtvaški – kolobarji pod očmi in sivkasto bela polt. Pot k zdravniku je nujna.

Ko torej vemo, da gre za slabokrvnost, lahko naredimo zelo veliko, da izboljšamo kri. Preparate, ki jih dobimo od zdravnika, moramo jemati natančno po navodilih, saj je železo eden od elementov, ki lahko škodi, če ga je preveč, prevelik odmerek se torej ne izloča samodejno iz telesa (kot na primer vitamin C). Če smo na kakšni shujševalni ali zdravstveni dieti, razložimo zdravniku, kako se hranimo, in povedal nam bo, kaj delamo prav in kaj narobe. Vsekakor je prvo zdravje!

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 28, 11. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!