Svetilnik

Iznajdljivi Omar iz alg izdeluje opeke in gradi hiše

Katja Melik
6. 5. 2023, 12.00
Deli članek:

»Neznansko sem vesel, da nekaj tako smrdljivega, kot so razpadajoče alge, lahko spremenim v nekaj tako uporabnega, kot je hiša,« pravi Omar.

revija Jana
Omar de Jesús Vazquez Sánchez

Medtem ko se turisti na mehiških plažah pritožujejo nad algami, ki ležijo na pesku in gnijejo, se jih Omar de Jesús Vazquez Sánchez veseli.

Samo na plažah v okolici Cancuna letno pospravijo več kot 40.000 ton alg. Eden izmed čistilcev alg je bil tudi Omar, ki je s tem delom začel kot petnajstletnik, z leti pa organiziral podjetje s 300 zaposlenimi. Toda nenehno je razmišljal, kako bi ta material lahko predelal. In sedaj jih res predeluje – v opeke. Alge najprej posuši na soncu, nato pa jih zmeša z zemljo, oblikuje v opeke ter ponovno posuši na soncu. Doslej je predelal že 6.000 ton alg in iz njih zgradil več hiš.

Še več: iz takih opek je zgradil 14 hiš in jih podaril družinam iz revnejših slojev. »Neznansko sem vesel, da nekaj tako smrdljivega, kot so razpadajoče alge, lahko spremenim v nekaj tako uporabnega, kot je hiša,« je povedal Omar de Jesús Vazquez Sánchez.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!