Nasveti

Brokolijeva pita za odlično pet

Lara Jelen
6. 5. 2023, 09.00
Deli članek:

Romana Krajnčan zelo rada pripravlja zelenjavne pite. Včasih kot samostojno jed, včasih kot prilogo. Glede na letni čas izbere zelenjavo, ki jo ima pri roki. Najraje z vrta ali od okoliških kmetov. Ravno na dan, ko smo se pogovarjali, je za hišo nabrala čemaž in seveda je nemudoma romal v pito. Super je tudi blitvina ali špinačna, njena najljubša pa je brokolijeva. Tekst: LARA JELEN, lara.jelen@media24.si foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Brokolijeva pita

Sestavine

  • 250 g listnatega testa
  • brokoli
  • sol
  • 3 jajca
  • ½ dl mleka
  • 20 g parmezana
  • 100 g maskarponeja
  • poper

Marko Vavpotič
Romana Krajnčan

Priprava

1. Listnato testo razvaljamo v obliki kroga in položimo v okrogel pekač za pite, obložen s peki papirjem.

2. Testo prepikamo z vilicami in premažemo s sladko smetano.


3. Brokoli natrgamo na cvetove in na sopari malo pokuhamo. Razdelimo ga po testu.


4. V skledici razžvrkljamo jajca, dolijemo mleko, dodamo maskarpone in parmezan. Posolimo, popopramo in dobro premešamo. S to mešanico prelijemo brokoli.


5. Pečemo približno 40 minut na 170 stopinjah Celzija (odvisno od pečice, lahko tudi na 180 – po občutku). »Jaz se vedno zanašam na svojega,« še namigne sogovornica in nam zaželi dober tek.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!