Nasveti

Naj recept Ane Klašnja: špinača s pire krompirjem

Andreja Comino
13. 4. 2024, 02.00
Deli članek:

»Sem velika hedonistka, ki uživa v dobri hrani. Vendar pa moramo balerine žal biti ves čas v vrhunski kondiciji in paziti na kilograme, zato nisem kuhanju nikoli posvečala veliko pozornosti. Vsaj dokler nisem postala mama krasnemu sinu Jaši. Del materinstva je tudi priprava hrane,« pripoveduje primabalerina v SNG opera in balet Ljubljana. Simpatična Ana Klašnja se je počasi naučila pripravljati različne jedi in se v mnogih tudi izmojstrila. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Špinača s pire krompirjem in perutničkami

Ker je Jaša precej izbirčen otrok, se na Anini mizi ponavljajo ene in iste jedi. »Verjetno nisem edina s tem problemom, temveč se z njim srečuje marsikateri starš današnjega časa,« je iskrena Ana, ki se ne želi posebej izpostavljati z nobeno jedjo. Pove, pa, da njen »prestolonaslednik« Jaša naravnost obožuje pire krompir s špinačo in perutničke.

Sestavine za štiri osebe

  • 700 g krompirja
  • 450 g špinače
  • 2,75 dl mleka
  • 110 g masla
  • 1 velika žlica moke
  • malo muškatnega oreščka
  • česen v prahu
  • 50 g sladke smetane
  • 3 žlice kisle smetane
  • sol
  • beli poper 

za perutničke

  • 500 gramov perutničk
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • dve veliki žlici olja
  • sol

    revija Jana
    Ana Klašnja

Priprava

1. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke ter damo kuhat v slano vodo. Kuhamo ga od 25 do 30 minut oziroma do mehkega. Ko je kuhan, mu dodamo polovico sladke in kisle smetane ter masla. Pretlačimo do kremaste strukture.

2. Špinačo očistimo, operemo in odcedimo. Na hitro jo pokuhamo v vodi. Nato na preostanku masla zarumenimo moko, dodamo špinačo, zalijemo z mlekom, dodamo kislo in sladko smetano. S paličnim mešalnikom zmeljemo do kremastega. Dodamo poper, sol in muškatni orešček ter še malo pokuhamo.

3. Perutničke začinimo s soljo, sesekljanim česnom in mleto papriko ter spečemo v olju na vroči ponvi, najprej 10 minut na eni, nato deset minut na drugi strani, da dobijo lepo zlato rjavo skorjico. Ponev zatem pokrijemo s pokrovko in jih pečemo še približno deset minut oziroma tako dolgo, da so dobro pečene.

4. Po želji si za zraven pripravimo še na oko pečena jajca.

ANIN NAMIG

Namesto masla lahko uporabimo kokosovo maščobo. Špinača bo še okusnejša, saj sladkasti okus kokosa »ublaži« okus zelenjave. Špinačo pa lahko nadomestimo ali kombiniramo z mlado blitvo, mladimi koprivami ali mladimi listi rdeče pese.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!