Nasveti

Popestrimo svoja oblačila: pomladna vezenina na kavbojkah

Nika Venturini
15. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Pomlad je končno tu in večina se je že lotila čiščenja omar. Če ste tudi vi našli kos oblačila, ki se ga ne želite znebiti, a ne veste, kaj bi z njim naredili, je odgovor preprost. Popestrite ga z vezenino s spomladanskim motivom. Izvedba, tekst in foto: NIKA VENTURINI

NIKA VENTURIN
Popestrimo svoja oblačila

Potrebujemo

  • svinčnik
  • transferni papir ali papir za peko
  • pisalo piši-briši
  • okvir za vezenje (če so hlače manj raztegljive, okvir ni potreben)
  • bombažno prejo, vito iz 6 niti
  • ročne šivanke (št. 3–9)
  • škarje
  • lepilni trak (sijajen pripomoček pri vdevanju niti v iglo)

NIKA VENTURIN
Vezenje na jeans je morda nekoliko zahtevnejše, a končni rezultat je naravnost osupljiv.

Priprava na vezenje

S svinčnikom prerišemo motiv in ga s pomočjo transfernega ali peki papirja prenesemo na hlače. Motiv obrišemo s pisalom piši-briši.

Pri vezenju bomo potrebovali svetlo roza, rumeno, belo, rjavo, zlato in koralno prejo. Prav tako bomo potrebovali prejo v dveh odtenkih vijolične in treh odtenkih zelene.

Preje so vite iz 6 niti, a jih bomo povsod razdelili na 3 niti, saj dopuščajo natančnejše šivanje. Če bo uporabljenih vseh 6 niti, boste opozorjeni.

Opis vbodov

Stični

Stični ali peščeni vbod se uporablja za obrise in linije. Je najpreprostejši in najuniverzalnejši, z njim pa lahko nadomestite kakšen težji šiv, kot je posamični verižni. Naredi se s šivom naprej in šivom nazaj.

Oviti stični

Ta za osnovo uporablja stične vbode, skozi katere nato ovijemo prejo.

Posamični verižni

Posamični verižni ali cvetlični vbod se ustvari tako, da se preja ovije okoli konice igle in pridrži s prstom. Igla se nato vdene na istem mestu, kjer je bila izvlečena, nato pa gre preko zanke ter pritrdi nit s kratkim pritrjevalnim vbodom.

Polni

Polni vbod je odličen za zapolnjevanje večjih površin, a zanj potrebujemo nekaj vaje. Z njimi enakomerno zapolnimo vezenino, a pri tem pazimo, da so šivi blizu skupaj.

Dolgi in kratki

Kot že ime pove, gre za vrsto kratkih in dolgih šivov, ki izhajajo iz enake točke. Ti se pogosto uporabljajo za geometrijsko izpolnjevanje in senčenje.

Razcepljeni

Ta vbod je fantastičen za linije. Naredi se ga podobno kot stičnega, a je treba pri tem »razcepiti« prejo.

Vbod ribje kosti

Vbod ribje kosti se uporablja za popolnjevanje listov. Prvi korak pri izdelavi je majhen središčni šiv na samem vrhu motiva. Nato izmenično na desni in levi strani vezemo vbode pod prejšnjimi.

Vozličasti

Tega večina pozna tudi pod imenom francoski vozel. Je idealen za dodajanje tekstur, ustvari pa se tako, da se igla ovije okoli preje in vbode v mesto, iz katerega prihaja. Velikost vozla se lahko spreminja s številom ovijanja.

NIKA VENTURIN
Postopek vezenja

Polovični naviti vozlani

Ta šiv se uporablja za večje dekorativne poudarke, zanj pa je treba uporabiti debelejšo in nekoliko daljšo iglo. Igla se potisne vodoravno skozi tkanino – to bo naša dolžina šiva. Okoli igle se ovije preja, število ovojev pa je odvisno od izbrane dolžine. Iglo nato potegnemo skozi ovoje in vdenemo pri začetnem vbodu.

Postopek vezenja

1. Vezenje motivov začnemo z leve proti desni. Za cvetlice uporabimo svetlo roza in zeleno barvo. Roza cvetovi so narejeni s polnim, steblo pa izvezemo z razcepljenim vbodom, kjer uporabimo vseh 6 niti preje.

2. Za čebele bomo potrebovali rumeno, črno in belo prejo. Trup naredimo s polnim vbodom, pri čemer izmenjujemo rumeno in črno barvo. Njihova bela krila so izvezena s posamičnim verižnim vbodom.

3. Sončnico naredimo iz rumene, zlate, rjave in temno zelene barve. Steblo je izvezeno iz vseh 6 niti s stičnim vbodom. Socvetje ustvarimo z dolgimi (rumena) in kratkimi (zlata) ter vozličastimi vbodi (rjava).

4. Za zelenje uporabimo svetlo zeleno prejo. Steblo izdelamo z razcepljenimi vbodi, liste pa s polnimi.

5. Za okrogle rože potrebujemo koralno in svetlo zeleno barvo. Najprej s 6 niti preje in stičnim vbodom izdelamo steblo. Medtem ko list ustvarimo z vbodom ribje kosti, cvetove izvezemo z vozličastimi.

6. Zelenje za večji kontrast izvezemo s temno zeleno barvo. Za steblo uporabimo oviti stični vbod, za liste pa polni (desno) in vbod ribje kosti (levo).

7. Motiv sivke izvezemo iz dveh odtenkov vijolične (svetlo, temno) in iz svetlo zelene barve. Za steblo in liste uporabimo oviti stični, za cvetove pa polovični naviti vozlani vbod. Pri slednjem predhodno združimo 3 niti svetlo vijolične in  3 niti temno vijolične preje.

8. Vse opisane motive ponovimo štirikrat oziroma dokler ne obkrožimo celotnega spodnjega dela kavbojk.

NIKA VENTURIN
Simpatično, kajne?

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!