Nasveti

Spomladanski remont: odstranimo odvečno kramo, odnose in kilograme

jk
13. 4. 2024, 08.07
Deli članek:

Pospravljanje, prezračevanje, odstranjevanje odvečne navlake ... zveni kot pravi uvod v pomlad. Je pa to tudi prvi korak k dobremu počutju. Kaos v našem okolju nas zgolj obremenjuje, pa najsi je v omari, glavi ali odnosih.

revija Jana
Poskrbite za dobro počutje

Sta lepo pospravljeno stanovanje in sreča res povezana? Pa še kako! Obremenjenost zaradi nereda okoli nas se sicer odraža na presenetljive načine. Ste kdaj sploh pomislili, da tudi z odvečnimi kilogrami? Prav to je pokazala ameriška raziskava, ki je vključevala dvesto oseb s čezmerno telesno težo, ki so jih za namen raziskave prosili, da pospravijo kaos v pisarni in doma. Enako številna kontrolna skupina je še naprej živela v svojih običajnih razmerah. Izkazalo se je, da so po enem letu ljudje v opazovani skupini shujšali do 20 kilogramov! Telesna teža oseb v kontrolni skupini se ni spremenila. Psihologi pravijo, da se je to zgodilo zato, ker naši možgani delujejo po vzorcih. Če so programirani na kopičenje, pač kopičijo – tako predmete kot hrano oziroma kilograme. Če nam uspe uveljaviti na nekem področju neki vzorec, se bo ta prenesel tudi na druga področja.

Magična moč pospravljanja

Vendar izgubljanje odvečnih kilogramov ni edina korist pospravljenega delovnega in bivanjskega okolja. Če odstranimo kramo in naredimo prostor, s tem odpremo možnosti ter prostor za nove, bolj osmišljene vsebine. Poglejmo konkretno: če nam uspe zavreči nekoč priljubljeno obleko, ki že več let le visi na obešalniku, nam bo uspelo narediti spremembo tudi na drugih področjih; lažje se bomo, na primer, poslovili tudi od lažnih prijateljic, s katerimi se dobivamo le še iz navade ali celo dolžnosti, vsebine pa v tem prijateljstvu že davno ni več.

Slovo je težko

Odpoved staremu pomeni, da smo sposobni bivati tukaj in zdaj. Takšno stališče nam za zvišanje kakovosti življenja priporočajo strokovnjaki vseh vrst, od zdravnikov do psihologov. A vendarle je odpovedovanje staremu težko. Narava nas je ustvarila tako, da si želimo varnosti, zato se radi držimo znanih, ustaljenih vzorcev obnašanja. Smo pravi mojstri v iskanju razlogov, zakaj ostajamo v nezdravem razmerju, slabih bivanjskih razmerah, se držimo škodljivih navad, ne zamenjamo stresne službe – pa čeprav vemo, da potrebujemo spremembo. Psihologi priporočajo, da si za lažje poslavljanje od navlake zastavimo tri ključna vprašanja: 1. Kaj je zame res pomembno? 2. Kaj je moj cilj? 3. Kaj me zares osrečuje – in kaj ne?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!