Nasveti

Janina zdravniška linija: Zakaj ne morem spati?

Uredništvo
12. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Temeljiti in iskreni pogovori lahko uspešno pomagajo odpraviti motnje spanja

dreamstime
NESPEČNOST, SPANJE

"Pozdravljeni! Stara sem 63 let, že devet mesecev me muči nespečnost. Spim največ od dve do tri ure vsako noč. Pol noči prebedim ali pa dremam, zaznam vsak šum okoli sebe. Posledice neprespanosti so napetost, razdražljivost, pojavljali so se tudi strahovi, nemir. Zdravnik mi je predpisal lexaurin in kasneje še sanval, tesnoba se je umirila, nespečnost pa še kar traja. Poskusila sem skoraj vse, kar je mogoče dobiti brez recepta, a žal brez učinka. Bila sem tudi pri psihiatru, ta v prvem obisku (doslej) ni zaznal tesnobe ali depresije (tudi sama menim, da nisem depresivna), predpisal pa mi je kventiax (25 mg) za spanje, a žal mi ne ustreza. Zjutraj se zbudim z glavobolom, nemirna sem in omotična še nekaj ur, srce mi razbija, zbudim se vsa prepotena, kar se mi prej ni dogajalo. Res je, da imam nekaj večjih nerešenih težav oziroma skrbi – ali je možno, da bi bil to vzrok za nespečnost?

Nikoli nisem zaspana, tudi ko grem spat, nisem nervozna ali napeta, ne mislim na težave, a spanca ni. Podnevi včasih zaspim pred televizijo, za največ pol ure, ta spanec je globlji kot tisti nočni, vendar me po pol ure nekaj vrže iz njega, ga prekine. Tudi gibanje in utrujenost ne pomagata. Upoštevam tudi higieno spanja. Zadnje čase mi trza desna roka, mogoče vzrok začetka Parkinsonove bolezni zaradi nespečnosti? Ali je možno kako ugotoviti okužbo oziroma zastrupitev s plesnijo (posledica vlage), katere posledica bi bila morebiti moja nespečnost? Drugih zdravstvenih težav nimam.
Lepo prosim za nasvet, za katerega se Vam najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav!"
Šifra: ptica

Mateja Jordovič Potočnik
Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Draga ptica,

res ste v nezavidljivem stanju. Nespečnost vas muči že kar nekaj časa. Mislim, da ste tudi menopavzo že prebrodili. Anksiolitik, sanval in kventiax niso pomagali oziroma ste se počutili še slabše. Tudi higiene spanja ste se lotili brez uspeha.

Sami ste prišli do neke ugotovitve, kaj bi lahko bil vzrok težav. To so vaše skrbi. Ali imate kakšno osebo v svojem življenju, ki ji popolnoma zaupate in se lahko o težavah in možnih rešitvah z njo posvetujete? Psihološka podpora v smislu čustvene razbremenitve lahko zelo olajša pritajene strahove, ki glodajo dušo tudi v podzavesti. Dogajanje na tem nezavednem področju ima svojo stalno dinamiko, ki nehote ves čas vpliva na naše počutje ter zelo moti spanec. Daljši pogovori, temeljiti in iskreni, lahko uspešno pomagajo odpraviti motnje spanja. Poiščite si zaupnika.

Predlagam še, da opravite osnovne laboratorijske preglede krvi, tudi kontrolo ščitničnih hormonov, hepatogram in mineralogram, kontrolirate krvni tlak z merjenjem dvakrat dnevno en teden in beleženjem rezultatov. Svetujem tudi, da opravite EKG.

Če boste našli sogovornika in bodo vsi izvidi v mejah normale, bo treba iskati naprej. Morda bi poskusili še z uporabo naravnega spalnega hormona melatonina, ki vam ga verjetno primanjkuje.

Želim, da bi vam bile moje besede v pomoč in lahko noč.

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!