Nasveti

Znebite se glivic na nohtih

Lara Jelen
12. 4. 2024, 07.05
Deli članek:

Glivice na nohtih so trdovratna nadloga, ki jo je izjemno težko odpraviti. Ni pa nemogoče, pravi Tina Jordan, strokovnjakinja za nego nog in bodoča podologinja, ki se že 25 let ukvarja z medicinsko pedikuro in reševanjem najrazličnejših težav na tem področju. Zaupala nam je svoje najboljše nasvete za odpravo glivic, da boste lahko v pomlad stopili z najlepšimi stopali in nohti.

revija Jana
Kako si lahko pomagate?

Običajno jih prepoznamo po obarvanem delu nohta in njegovi zadebelitvi, a to niso nujno glivice, poudarja izkušena pedikerka, ki zato svetuje, da se najprej prepričate, ali gre res za glivično okužbo: »V ta namen so na voljo testiranja pri podologih in dermatologih. Velikokrat se namreč izkaže, da za spremembe v barvi in obliki nohta ni kriva glivica.« Če strokovnjaki vendarle potrdijo vaše sume, pa bodo zelo dobrodošli naslednji Tinini nasveti.  

1.  Obiščite pedikerja. »Če je bil izvid testiranja na glivično okužbo pozitiven, bo potrebno odstranjevanje obolelega dela nohtne plošče z brušenjem in tanjšanjem, najbolje pri strokovnjaku pedikerju/podologu, čemur bo sledila uporaba lokalnega sredstva. To se uporablja po navodilu in dosledno, saj bo le tako terapija učinkovita.«

2.  Če ne gre drugače, si pomagajte s sušilnikom za lase. »Stopala si redno umivajte in temeljito izperite milo s kože, tudi med prsti. Nohte in prostore med prsti si po umivanju obrišite popolnoma do suhega, lahko si pomagate tudi s sušilnikom za lase.« Glivice namreč obožujejo vlago, zato je ta korak zares pomemben.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!