Nasveti

Zanosile naj bi celo ženske, ki so mislile, da so neplodne

T. N. S.
5. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Ozempic in wegovy sta v osnovi zdravili za diabetes in debelost, a ob njunem jemanju so zanosile ženske, ki so uporabljale kontracepcijo, se že dolgo borile z neplodnostjo, in celo starejše ženske, ki so bile prepričane, da je njihova biološka ura že odbila.

revija Jana
Jemanje semaglutida v želji po večji plodno- sti je igranje z zdravjem otroka in skrajno resno odsvetovano.

Wegovy in ozempic sta dve imeni za zdravilo z isto učinkovino. Obe vsebujeta semaglutid. Wegovy se predpisuje kot pomoč pri hujšanju, ozempic pa za zdravljenje in preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2. Medtem ko se ozempic dobi v večini evropskih držav, je wegovy na voljo le v peščici. Pri nas ga ni, a več kot očitno je, da zdravniki namesto njega tudi za lažje izgubljanje kilogramov predpisujejo sestrski ozempic. Število izdanih pakiranj, ki jih plača ZZZS, se je lani v primerjavi z letom 2019 namreč povečalo za kar 2017 odstotkov. Baje ga predpisujejo celo nekateri zobozdravniki.

Zanosile po letih neuspešnih poskusov

Na družbenih omrežjih se množijo zapisi žensk, ki so dolga leta poskušale zanositi po naravni poti ali z umetno oploditvijo, pa jim to ni uspelo. Ko so začele jemati zdravilo s semaglutidom kot pomoč pri hujšanju, pa jih je presenetila vesela novica. Neka ženska je na Redditu zapisala, da se je kar 14 let borila, da bi zanosila, uspelo pa ji je le dva meseca po tem, ko je začela jemati ozempic. »Borila sem se z neplodnostjo zaradi sindroma policističnih jajčnikov, inzulinske rezistence in debelosti. Čeprav sem še vedno predebela, sem končno dobila pozitiven test nosečnosti,« je v odgovoru povedala druga. Na Tiktoku se zgodbe novopečenih mamic kar vrstijo. @dkalsolive je povedala, da je bila po drugem carskem rezu neplodna, štiri mesece po tem, ko je začela jemati ozempic, pa je zanosila. Spet druge so na objavo odgovorile, da so jemale kontracepcijo, a vseeno zanosile. Takšnih dogodkov je toliko, da se je v ZDA že prijel izraz »Ozempicovi dojenčki«, čeprav naj bi imela enak stranski učinek tudi druga zdravila GLP-1.

Zakaj tak stranski učinek?

Torej, kaj se dogaja z Ozempicovim baby boomom? Ali lahko zdravila GLP-1 nekako povečajo plodnost? Ali pa je razlog kaj drugega?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 14., 2. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!