Nasveti

Zelena lekarna: Na klimakterij se je treba pripraviti

Sonja Grizila
7. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Je imela vaša mama hude težave z meno? Potem lahko pričakujete, da jih boste imeli tudi vi; pa ne, da so te reči dedne (no, malce so), premislite, ali imate enak življenjski slog kot roditeljica.

revija Jana
Priporočljiv je čaj iz poprove mete.

Če je delala v pisarni in je bilo njeno gibanje predvsem tu in tam kakšen sprehod, hrana pa tipično slovenska, polna krompirja, kruha in klobas, si je težave v veliki meri pridelala kar sama. Ja, seveda ženskam s težavami v meni ni pametno dopovedovati, da je to normalno stanje in naj se s tem sprijaznijo. Utrujenost, nemir, vročinski oblivi, nespečnost, suha nožnica, lasje in koža brez leska, čedalje krhkejše kosti, težave z ožiljem, migrene in podobno seveda niso majhni problemi, žal lahko trajajo zelo dolgo.

       Kaj storiti? Najpametneje se je na meno pripraviti, številne fizično zelo aktivne ženske namreč skoraj ne opazijo drugih težav, kot da nimajo več menstruacije. Zelo pomembno je gibanje, vsaj dvakrat na teden aerobna vadba, vsak dan pa pešačenje, tek, plavanje ali kolesarjenje. Zelo koristen je tudi ples, zato je morda zadnji čas, da dame v zrelih letih s svojimi partnerji obiščejo plesni tečaj. Zelo koristen in lep način preživljanja prostega časa za oba! Gibanje namreč povečuje raven estrogena in zmanjšuje nevarnost osteoporoze. Namesto testenin, kruha, sladkarij  in mesa naj bo na jedilniku čedalje več zelenjave in sadja, sojinih izdelkov, ki vsebujejo naravne estrogene, zelo koristijo tudi vseh sort oreški in mastne ribe z obilico maščobnih kislin omega 3 (losos, skuša, tuna, sardele). Zelo pomagajo tudi vitamini: C proti navalom vročine, E proti valungam in suhi nožnici, B-kompleks proti tesnobi, ni pa odveč ribje olje, ki pomaga pri nastajanju hormonov (tu in tam bi ga morale jemati predvsem ženske, ki ne marajo rib).

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 14., 2. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!