Nasveti

Vaška lekarna - tako mu pravijo v Indiji, kjer z njim zdravijo skoraj vse

Metka McCully Žigon
24. 3. 2024, 08.00
Deli članek:

Neem je zimzeleno drevo, ki izvira iz Indije. Tam ga v zdravilne in druge namene uporabljajo že vsaj 2000 let. Pri nas mu pravimo neem, nim ali indijska melija. Neem je izredno zdravilna rastlina, saj si z njo lahko pomagamo pri več kot sto boleznih, hkrati pa nima nezaželenih stranskih učinkov.

Shutterstock
Neem

V Indiji je dobro preizkušena rastlina in eno najpogosteje uporabljenih ajurvedskih zelišč. Uničuje viruse, bakterije, glive, odvrača insekte, zato ga uporabljamo tudi kot razkužilo, repelent in v ekološkem kmetijstvu za zaščito pridelkov tako pred boleznimi kot pred škodljivci. To je tudi razlog, da o neemu pišemo ravno v tem času, ko začenjamo vrtnariti, da si boste z njegovo pomočjo in uporabo pridelali velik ter zdrav pridelek.

Pri nas gojenje neema ni mogoče niti v zaščitenih prostorih, je pač drevo, ki potrebuje za svojo rast res veliko sonca in toplote. Vendar brez skrbi, dobite ga v lekarnah, številnih trgovinah z zdravo in bio hrano ter v kmetijskih trgovinah.

Uporabni so vsi deli rastline: korenine, lubje, listi, cvetovi, plodovi in semena. Pri nas dobimo njegovo v prah zmleto listje. Obstaja tudi neemovo olje, ki ga pridobivajo iz plodov.

Shutterstock
Neem je zimzeleno drevo, ki izvira iz Indije.

ZDRAVJE

Neem blagodejno vpliva na celotno telo, spodbuja telesno odpornost in krepi imunski sistem. Spomladi priporočajo kuro z njim, ker prečisti in razstrupi telo. Pomaga pri kožnih težavah, kot so luskavica, ekcemi, alergije, akne …, pripomore k lepšemu videzu kože, las, nohtov in zob. Učinkuje protivnetno, protiglivično, protibakterijsko. Lajša tudi bolečine. Pomaga pri prebavi in prebavnih težavah. Razkužuje.

Neem preprečuje in blaži sladkorno bolezen. Pomaga pri alergijah in revmatičnih obolenjih. Ugodno vpliva na jetra, žolč in vid.

Zaradi večtisočletne uporabe in učinkovitosti je ena izmed najbolj raziskanih in preučevanih rastlin na svetu. Zanimivo je, da sodobne raziskave potrjujejo stare modrosti, čeprav vsi učinki in mehanizmi delovanja še vedno niso znani.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!