Nasveti

Janina zdravniška linija: 'Kdaj na prvi ginekološki pregled?'

Uredništvo
21. 3. 2024, 17.35
Deli članek:

Mamo 18-letnice zanima, ali bi morala hčerka že opraviti ginekološki pregled. Svetuje Irena Tonin, specialistka ginekologije in porodništva.

arhiv
fotografija je simbolična

"Pozdravljeni, sem mama skoraj 18-letnega dekleta in me zanima, ali bi morala hčerka že opraviti prvi ginekološki pregled. Zdravstvenih oziroma ginekoloških težav nima, menstruacije ima redne, vendar kar precej boleče. Spolno aktivna še ni, vsaj ni mi povedala, da bi že imela spolne odnose. O ginekološkem pregledu se sicer še nisva kaj veliko pogovarjali, se pa sicer z mano lahko pogovarja o marsičem, vendar me  podrobneje o pregledu še ni spraševala.
Zahvaljujem se vam za odgovor."
Bralka

Draga bralka!

Pri starosti 20 let vse ženske, ki so zavarovane v Sloveniji, na dom prejmejo pisno vabilo ZORE (državni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na materničnem vratu), v katerem dekleta pozovejo, naj si izberejo ginekologa in se naročijo na preventivni bris materničnega vratu PAP.

Na ta način pridejo na ginekološki pregled prvič vsa tista dekleta, ki se pred dvajsetim letom z ginekologom še niso srečala. Ženskam, ki so že spolno aktivne, lahko pri prvem ginekološkem pregledu, poleg natančne anamneze, naredimo popoln ginekološki pregled z ultrazvočnim pregledom rodil in odvzemom PAP-brisa iz materničnega vratu. Priporoča se tudi 3D-pregled maternice za izključitev razvojnih nepravilnosti.

Primeren čas za obisk ginekologa, če nimamo težav, je od šest mesecev do enega leta po začetku spolnih odnosov. Mlajšim dekletom in tistim, ki še niso spolno aktivna, klasičnega ginekološkega pregleda ne delamo, z njimi se (če so brez težav) le posvetujemo. Na ta način dekleta dobijo zaupanje v zdravnika in jim v primeru težav ni težko priti nazaj ter se zaupati. Pravočasen prvi obisk je pomemben tudi z vidika zdravstvene in spolne vzgoje. Pri prvem pregledu ginekologi dekletom svetujemo o zaščiti pred spolno prenosljivimi okužbami in zaščiti pred neželeno nosečnostjo.

Opažamo, in to nas veseli, da vse pogosteje mame naročajo svoje hčere na prvi ginekološki pregled, še preden postanejo spolno aktivne, da jim razložimo pomen rednih ginekoloških pregledov ter preventivnih PAP-brisov materničnega vratu, pomen varne spolnosti, uporabe kondomov in kontracepcije. Če presodimo, da je potreben tudi ultrazvočni pregled, ga pri dekletih, ki še niso imela odnosov, naredimo transabdominalno, ob polnem mehurju. Bris materničnega vratu – PAP, s katerim ugotavljamo spremembe na materničnem vratu, pri spolno neaktivnih ženskah ni potreben, saj je rak materničnega vratu povezan z okužbo s HPV, ki je spolno prenosljiva. Velja omeniti, da je cepljenje proti HPV zelo priporočljivo in pri spolno neaktivnih dekletih tudi najučinkovitejše.

Z lepimi pozdravi!

Irena Tonin, specialistka ginekologije in porodništva na Ginekologiji Ljubljana

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!