Nasveti

Naj recept Uroša Smoleja: pečeni piščanec s krompirjem

Andreja Comino
16. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

Priljubljeni igralec Uroš Smolej ni pravi virtuoz samo na gledališkem odru in pred kamerami, temveč se odlično znajde tudi v domači kuhinji. »Mislim, da mi gre kuha kar dobro od rok, saj več jem doma kot zunaj, po gostilnah. In tudi pogosto kuham,« pove igralec, ki se je naučil kuhati sam. Sprva je pri tem opravilu opazoval mamo, dobro kuharico, nato pa je počasi začel pripravljati najprej bolj preproste jedi, nato pa tudi čedalje bolj zapletene. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Uroš Smolej

»Prisegam na dobro staro domačo improvizacijo,« pove Uroš, ki se je izmojstril v pripravi najrazličnejših jedi: od pašt, enolončnic, pasulja, ričeta do minešter. Sčasoma je usvojil tudi eksotične kuhinje – od kitajske, indijske, tajske – in zanje značilne začimbe. V toplejših mesecih mu je  v velik užitek kuhati zunaj, na odprtem ognju v posebni veliki posodi, ko jed na koncu diši še po dimu. Tokrat pa nam je opisal,  kako pripravi nadvse preprosto in slastno kosilo v pečici.

Sestavine za 4 osebe

·         1 srednje velik piščanec (dobra dva kilograma)

·         1,5 kilograma krompirja (še posebej dober je mlad)

·         sol po okusu

·         poper po okusu

·         1 poravnana žlica začimbne mešanice po izbiri

·         1 žlica rdeče mlete paprike

·         1 dl olja

Priprava

1. V pekač nalijemo olje. Piščanca po dolžini prerežemo na polovico in vsako posebej povaljamo v olju, ki je že v pekaču. Meso posolimo, popopramo in posujemo z vegeto (ali domačo začimbno mešanico) ter rdečo papriko in damo v pekač. Nato olupimo in operemo krompir. Narežemo ga na polovice. Če je možno, uporabimo večji krompir. Če je manjši, ga ni treba rezati na polovico, ampak ga samo olupimo. V posodi ga posolimo in potrosimo z malo začimbne mešanice. Vse dobro premešamo. Začinjen krompir zložimo v pekač okoli piščančjih polovic čim bolj enakomerno.

2. Pekač postavimo v segreto pečico na 170 °C in pečemo 40 minut. Potem piščančji polovici obrnemo, krompir pa premešamo in pečemo še naslednjih 40 minut. Temperaturo in čas pečenja seveda lahko zmanjšamo ali povečamo, odvisno od velikosti sestavin in moči pečice. Po poteku tega časa pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Piščančji polovici razrežemo na manjše kose in postrežemo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!