Nasveti

Je to gnojni dermatitis?

Urška Petek
16. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

V toplejših mesecih, ki se nam kmalu obetajo, skrbniki psov pogosto iznenada opazijo, da ima pes vneto kožo, ki ga močno srbi in boli. Temu v veterini rečemo »hot spot« oziroma vroča točka, lahko pa se ga opiše tudi kot gnojni dermatitis, povzročen zaradi travme, ali akutni mokri dermatitis. Zanj je značilno, da se pojavi hitro, lahko v zgolj nekaj urah, koža je vneta, spremembe so rdeče in pogosto z gnojnim izcedkom. Tekst: URŠKA PETEK, veterinarka

revija Jana
gnojni dermatitis

Lahko se pojavi kjerkoli na telesu, najpogosteje pa se to zgodi na glavi, nogah ali na boku. Značilno je, da so spremembe boleče, zelo srbeče in zagnojene, pogosteje se pojavijo pri psih, ki so bolj odlakani.

Vzrokov za nastanek je veliko, vsi pa izvirajo iz tega, da se pes začne močno praskati ali lizati in si s tem ustvari odprto rano. Najpogosteje se vroča točka razvije bodisi zaradi alergije (alergeni iz hrane ali iz okolja, ki povzročajo srbež), parazitov (piki/ugrizi insektov – bolhe, garje, komarji, čebele, ose, pajki …), vnetja ušes (je precej srbeče in moteče, psi se v teh primerih praskajo po ušesih in lahko povzročijo nastanek gnojnega dermatitisa za ušesi ali pod njimi), piodermije oziroma gnojnega vnetja kože, slabe nege kožuha (pri močno odlakanih psih se mokra dlaka slabše suši, kar ob kombinaciji s kakšno majhno rano ustvari idealne razmere za nastanek vroče točke), ortopedskih težav (psi, ki imajo ortopedske težave, so pogosto v bolečinah, zato več ležijo – nastanejo lahko preležanine in otiščanci na delih telesa, ki so v stiku s podlago. To jih to moti in se začnejo lizati ali gristi po teh mestih.), vnetja paranalnih žlez (je boleče in neprijetno, psi se pogosto intenzivno ližejo okoli anusa) ali zaradi psihičnih težav in dolgčasa (psi s temi težavami pogosto ližejo ali grizejo področja, ki jih dosežejo, kar lahko vodi v težave).

Nevarnost začaranega kroga

V preteklosti je bilo pogosto mišljenje (nemalokrat pa še danes slišimo to), da se bo »pes že zlizal«. V primeru vroče točke vidimo, da ni tako in da lahko psi z lizanjem poškodovanih predelov kože ustvarijo še večje težave – vzdraži se površinski živčni sistem, kar vodi v še večjo občutljivost in psi se še bolj ližejo, grizejo ter praskajo. S tem se ustvari začarani krog, ki vodi v izjemno hitro povečanje kožnega vnetja (v nekaj urah ali čez noč).

Če opazimo vročo točko, je zato treba ukrepati čim prej. Najprej moramo zagotoviti, da se pes ne bo mogel več praskati oziroma lizati po prizadetem mestu. To lahko storimo z namestitvijo zaščitnega ovratnika ali bodija. Vendar s tem samo preprečimo nadaljnje poškodbe kože, ne ustavimo pa vzroka, ki je pripeljal do tega.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!