Nasveti

Recept na preizkušnji: Pekoče zelje in mongolska govedina

Sonja Grizila
11. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

Rada zahajam v kitajske restavracije, še posebej mi je všeč pekoče zelje, ki ga ponujajo kot solato. Našla sem kar nekaj receptov zanj, a vsi so bili napačni – da je treba zelje kuhati, ga polivati z riževim kisom in podobno. Preizkusila in izpljunila. Potem mi je neka natakarica v kitajski restavraciji namignila, da se pač običajno kisa, po treh dneh da je že uporabno. Prvič sem ga kisala v skledi (trapa) in se mi je po treh dneh usmradilo, zdaj pa je priprava pekočega zelja že prava rutina.

Shutterstock, revija Jana
Zelje in mongolska govedina

Sestavine (za 1,5-litrski stekleni kozarec)

  • 1,5 kg belega zelja
  • 1/2 žlice soli
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1/2 žličke (če prenesete, tudi več) grobo zmletega čilija
  • 1 zravnana žlička kurkume

Priprava


1. Kakšne štiri zunanje liste oluščite z zeljnate glave, drugo narežete na od dva do tri milimetre široke rezance. V skledi jim dodate vse začimbe, malo pomečkate, pustite pol ure, da se okusi povežejo, potem pa začnete zelje tlačiti v kozarec. Kar potruditi se je treba, da ni nikjer zraka in da se začne iz zelja cediti tekočina.

Shutterstock
Pekoče zelje


2. Ko natlačimo zelje dva centimetra (ali manj) pod vrat kozarca, naj položimo preostale štiri liste. Tekočina bi morala stati nad zeljem, če ne, prilijemo nekaj žlic vode, v tem primeru se bo morala solata kisati kakšen dan več. Za vsak primer preprečimo vzdigovanje zelja še z lesenimi palčkami ali plastičnimi držali. Kozarec potem samo pokrijemo s pokrovom, ne privijamo ga.


3. Po treh, štirih dneh pokusimo, ali je dovolj kislo, potem zelje splaknemo z vodo in naložimo v manjše kozarce. V hladilniku bo počakalo kakšen mesec, če ga ne boste prej pojedli.

 Pa še mongolska govedina

Tudi za to jed nisem našla recepta, se mi je pa kar sem utrnil, ko sem delala nekaj drugega. Jed se posreči samo s pljučno pečenko, pravijo komentatorji, pa še v tem (dragem) primeru rezultati niso dobri. Poskusila sem s telečjim plečetom, bolj zamaščene kose sem porabila za obaro, čisto mesto pa sem z zelo ostrim nožem narezala na dva milimetra tanke koščke, velike 2 x 3 cm, za 40 dag jih je bilo. Posolila sem jih, popoprala, potresla z žlico škroba (ne moke!) in prelila s tremi žlicami sojine omake. Dobro je treba premešati in pustiti vsaj pol ure stati.

Medtem pripravimo tri velike pore, tako da spodnji, beli del odrežemo in porabimo za kaj drugega, zeleni del vse do zdravega vrha pa narežemo na koščke, malo manjše kot meso. V vok nalijemo za pol prsta olja in na hitro popečemo teletino, vse skupaj traja največ pet minut. Spravimo v skledo in pokrijemo, na maščobi pa na hitro prepražimo por, le toliko, da nekoliko ovene. Dodamo meso, dosolimo, če je treba, in ponudimo z rižem. Za štiri.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

Shutterstock
Mongolska govedina

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!