Nasveti

Tabata – vadba, ki je obnorela svet

LARA JELEN
12. 3. 2024, 07.04
Deli članek:

Izgovor, da nimamo časa za šport, to pomlad odpade. Ste že slišali za tabato, posebno obliko vadbe, ki traja zgolj nekaj minut, a je tako učinkovita, da telo po njej porablja maščobe še ves dan? Razvil jo je japonski zdravnik in raziskovalec dr. Izumi Tabata. V ZDA je izjemno popularna, nam je potrdila osebna trenerka Nataša Gorenc, pri nas pa jo šele spoznavamo.

Šimen Zupančič
Natasa Gorenc

Tabata v resnici ni nekaj novega, se pa pri nas šele v zadnjem času ponujajo vadbe s tem imenom. Opazili smo jo v spletnih treningih Nataše Gorenc, zato smo jo pocukali za rokav, da nam pove kaj več o njej. »Tabata temelji na principu HIIT (visoko intenzivni trening s kratkimi časovnimi intervali različnih vaj in počitka). To so znanstveno dokazano najboljši treningi za kurjenje maščob. Brez težav se jih lahko lotimo doma, gre pa za vaje za celo telo. Ne potrebujemo veliko prostora, dela se z lastno težo, pri določenih vajah lahko uporabimo kar domače pripomočke, denimo krpice,« nam je razložila.

20 sekund dela, 10 sekund počitka

»Prednost tabate je, da je zelo kratka in nam prihrani veliko dragocenega časa. Gre za točno odmerjene intervale dela in počitka. 20 sekund dela, 10 sekund počitka. Pri vajah naredimo vsako ponovitev res do konca (po svojih zmožnostih, seveda), kot tak trening zahteva. Med izvajanjem vaj dosežemo do 80 ali celo 90 odstotkov maksimalne srčne frekvence. To izračunamo tako, da od 220 odštejemo svoja leta. Če ste stari 40 let, to pomeni, da je vaša maksimalna srčna frekvenca med vadbo 180 utripov na minuto. Po vsakem oddelanem intervalu nastopi odmor, med katerim  pridemo do sape, ravno toliko, da lahko nadaljujemo, ko ponovno nastopi interval za vaje. Ves čas ostanite osredotočeni na njihovo pravilno izvedbo,« je poudarila sogovornica.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.

Šimen Zupančič
Stranski izpadni korak z dvigom noge (najprej leva noga, potem desna) - vaja 1 a

Šimen Zupančič
Stranski izpadni korak z dvigom noge (najprej leva noga, potem desna) - vaja 1 b

Šimen Zupančič
Počep in skok iz počepa - vaja 2 a

Šimen Zupančič
Počep in skok iz počepa - vaja 2 b

revija Jana
Izšla je posebna številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!