Nasveti

Testenine s tartufi za krožnik polizat

Andreja Comino
23. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

»Moje življenje je nenehno učenje. In ker zelo rad jem, me zadnja leta zelo veseli okušati in odkrivati kulinariko. Tega pa ne zadržim zase, temveč rad svoja odkritja delim z drugimi. To ni samo en nastop, temveč koncert s petimi pesmimi, če se potrudim narediti pet jedi. Čeprav imam malo časa, takrat, ko sem doma, zelo rad stopim k štedilniku in pripravim vse mogoče – od stejkov, dobrot italijanske kuhinje, njokov, mesnih pit, pic … Edino sladkega ne maram,« pravi mladi Luka Sešek, ki zadnja leta prepeva legendarne Avsenikove uspešnice doma in v tujini.

revija Jana
Seškove testenine

Na gostijo najraje povabi svoje domače in prijatelje. Vsi zelo pohvalijo njegove testenine s tartufi, chilli con carne in druge dobrote.

Sestavine za štiri osebe

zavitek (pol kilograma) širokih rezancev

80 gramov tartufov (ali tartufate)

25 gramov masla

sladka smetana

rumenjak

oljčno olje

parmezan

sol

Priprava

1. Testenine skuhamo po navodilu z embalaže. Kuhane odcedimo, oplaknemo s toplo vodo ter dodamo žlico olja in malo vode, v kateri so se kuhale, ter premešamo, da se ne zlepijo.

2. Naribamo tartufe, ki jih nato v ponvi na maslu nekaj minut pražimo, nato pa jih zalijemo s sladko smetano. Ko se smetana zgosti (če se vam preveč zgosti, dodajte vino), začinimo, dodamo rumenjak in dobro premešamo.
3. Omako prelijemo po rezancih in potresemo s parmezanom. Lahko pa uporabimo že pripravljeno tartufato, ki ji dodamo sladko smetano in rumenjak. Po okusu posolimo in popopramo.

ZANIMIVOST

Tartufi so podzemne gobe, znane po svoji izjemni aromi in okusu. Obstaja jih več vrst, vključno s črnimi (Tuber melanosporum) in belimi (Tuber magnatum). Črni tartufi so pogostejši in cenejši, medtem ko so beli tartufi redkejši in dražji.

NAMIG

Ker so tartufi precej dragi, pa tudi ne prodajajo jih za vsakim vogalom, lahko malo pogoljufamo in uporabimo kar tartufato.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!