Nasveti

Kakšen je vaš presnovni tip?

jk
26. 2. 2024, 05.00
Deli članek:

Čudimo se, da smo kljub obilnemu spancu utrujeni. Ne razumemo, zakaj ne moremo shujšati, čeprav pojemo manj in smo telesno aktivni. Sprašujemo se, kako je mogoče, da je naša naravna odpornost tako slaba, kljub temu da pojemo obilo sadja in zelenjave ter smo pogosto na svežem zraku. In če se potem primerjamo s prijateljico, ki goji podoben življenjski slog, prej naštetih težav pa nima, je naša zbeganost popolna. A razlog zanjo je preprost: ne prehranjujemo se primerno svojemu presnovnemu tipu.

revija Jana
Ne smernicam, prehrano je treba prilagoditi sebi

Z besedo presnova ali metabolizem označujemo celoto vseh procesov, ki potekajo v telesu, da nam zagotovijo dovolj energije za življenje, usmerjajo pa jih encimi in hormoni. Dobro delujoča presnova je ključnega pomena za naše zdravje, saj nam zagotavlja, da telo zaužito hrano predela v koristne gradnike in jih dostavlja tja, kjer so potrebni.

Trije presnovni tipi

Seveda je za dobro presnovo na voljo veliko dobrih nasvetov. Žal pa niso uporabni za vse enako. Raziskave kažejo, da je presnova zelo odvisna od naše prehrane in da se ljudje precej razlikujemo tudi po načinu presnavljanja. Ameriški znanstvenik dr. Williamu L. Wolcott se je s svojim delom iz tradicionalne medicine premaknil na področje alternativne in zasnoval model treh tipov presnove. Za vsakega je primerna drugačna vrsta prehranjevanja oziroma drugačno razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami.

Maksimirajmo svojo energijo

Walcott ugotavlja, da se delimo na ogljikohidratni, beljakovinski in mešani presnovni tip. Za vsak tip so značilne specifične lastnosti. Ogljikohidratni ima običajno dobro delujoč metabolizem, zato lahko telo zaužito hrano hitro predela v energijo, beljakovinski tip ima manj učinkovit metabolizem in se mu velik del zaužite energije kopiči v obliki zalog v mišicah in maščobah, mešani tip pa je po učinkovitosti nekje na sredi med ogljikohidratnim in beljakovinskim. Meja med tremi tipi ni ostro začrtana.

Ko enkrat poznamo svoj presnovni tip, lahko prehrano prilagodimo metabolizmu ter si s tem izboljšamo imunski sistem, lažje vzdržujemo primerno telesno težo in maksimiramo svojo telesno energijo. Popravimo lahko negativne posledice, ki so nastale zaradi dlje časa trajajoče neprimerne prehrane. Najprepoznavnejši znak, da se ne prehranjujemo skladno s svojim presnovnim tipom, je kronična utrujenost, takoj za njo pa čezmerna telesna teža. Žal pa omogočamo z neprimerno prehrano razvoj številnih bolj skritih bolezni, opozarja strokovnjak. In kako prepoznamo svoj presnovni tip? Pogosto je dovolj že en sam pogled oziroma nekaj iskrenega samopremisleka. Preberite opise vseh treh skupin in zagotovo boste prepoznali svoj tip.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!