Nasveti

Delo na vrtu se začenja s semenom

Miša Pušenjak
28. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

Ni nam več vseeno, kakšno hrano jemo. Vse bolj si tudi Slovenci želijo pridelati zelenjavo (in sadje) sami, in to na čim bolj naravi prijazen način. Temu sledijo številna podjetja, ki vam na policah trgovin ponujajo bio (eko, naravna …) sredstva za varstvo rastlin.

Shutterstock
Doma pridelano seme ima številne dobre lastnosti

Saj je prav, da se na vrtovih popolnoma odrečemo kemičnim sredstvom za varstvo rastlin, vendar jih ne smemo samo zamenjati za druga, ki naj bi bila naravi prijaznejša. Najprej moramo narediti vse, da za njihovo uporabo ne bo potrebe. Že v naslednjem koraku pa je pomembno, da izbiramo in sadimo zdrav sadilni material, naj bodo to sadike, seme ali gomolji. Kako se torej odločiti, kaj boste na vrtu sejali ali sadili?

 Eko seme ali ne?

V zadnjih letih je postala predpona eko ali bio zelo popularna. Seveda je povsem prav, da končno nehamo smetiti po našem lepem planetu in se zavemo tudi odgovornosti vsak na svojem vrtičku. Načeloma res velja, da so zahteve za semenski material enake, ne glede na to, kako je bil pridelan. Le redko kdo pa se zaveda, kako nizke so te zahteve, prepisane z EU-zakonodajo. Prav zato je včasih treba razmisliti, ali ni bolje sejati nerazkuženega semena, pridelanega na klasični način, kot pa nabavljati dražje ekološko pridelano seme, ki pa ni vedno najboljši start za posamezne rastline. Za vse, ki imate tanjšo denarnico, a kljub temu želite jesti zdravo, doma pridelano hrano, naj povem, da povsem brez slabe vesti lahko kupite tudi klasično seme, klasične sadike, na običajen način pridelane gomolje, stroke, čebulček, potem pa na svojem vrtu resnično ne uporabljate več kemičnih sredstev za varstvo rastlin. Tudi te vrtnine bodo povsem varne, zdrave za prehrano.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 4., 23. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!