Nasveti

Z vzvratno hojo do več stabilnosti

jk
22. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Ste morda že kdaj v fitnesu opazili koga, ki je po tekaškem traku hodil ali celo tekel vzvratno? Vzvratno gibanje postaja v športni rutini čedalje bolj priljubljeno, saj prinaša mnoge koristi.

revija Jana
Vzvratna hoja

O koristih vzvratne hoje je bilo doslej opravljenih že kar nekaj raziskav, meritve pa kažejo, da so udeleženci, ki so štiri tedne vsak dan 30 minut hodili vzvratno na tekaškem traku, okrepili svojo stabilnost in na splošno izboljšali občutek za ravnotežje.

Skupina žensk, ki je leta 2005 sodelovala v šesttedenskem testiranju, si je z vzvratno hojo zmanjšala telesno maščobo in izboljšala kondicijo. Poleg vzvratne hoje so prakticirale vzvratni tek. Tudi ljudem s kolenskim osteoartritisom in kronično bolečino v hrbtu je redna vadba vzvratne hoje pomagala izboljšati zdravstveno stanje.

Poleg koristi za telo ima vzvratno gibanje, najsi bo to hoja ali tek, izrazito pozitiven učinek na duha. Možgani nemudoma zaznajo, da gre za neobičajno gibanje, zato se naši čuti izostrijo in takoj postanemo bolj pozorni.

Ker je vzvratna hoja dokazano koristna za krepitev ravnotežja, je ta oblika telesne dejavnosti zelo primerna za starejše. To potrjuje študija, ki so jo leta 2021 opravili na osebah s kroničnimi posledicami kapi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!