Ljudje

Diabetes je pokazatelj totalne neenakopravnosti!

Sonja Javornik
22. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

Prva dama diabetesa pri nas bi lahko rekli Darji Lovšin, ki je kot novinarka poročala o različnih zdravstvenih temah, potem pa se je leta 1995 posvetila predvsem diabetesu. Ustanoviteljica zavoda Diabetes in dolgoletna urednica revije Dita, ki prinaša novosti in pomembne informacije za diabetike, je nedavno izdala knjigo Diabetična kulinarika, peto po vrsti, ki je med drugim posebna zato, ker so v njej tudi recepti z ogljikovimi hidrati.

Šimen Zupančič
Darja Lovšin

Je diabetesa res vedno več?

Grozno je, prava epidemija, število bolnikov v svetu je že preseglo pol milijarde, kot poroča Diabetes Atlas leta 2022. Kljub preventivnim ukrepom diabetes po svetu le še narašča, nekoliko se je trend umiril le v Evropi in Sloveniji.

Je to posledica današnjega življenjskega sloga?

To je izraz totalne neenakopravnosti na svetu, bi rekla kot družboslovka. Diabetes pogosto doleti ljudi, ki nimajo možnosti skrbeti za svoje zdravje; pozimi si ne morejo privoščiti smučanja, poleti ne izkoristijo možnosti rekreacije. To so praviloma ljudje iz revnejših slojev, z nižjo izobrazbo, s slabšimi službami in nižjimi dohodki, ki ne skrbijo za telesno težo, ki je največji dejavnik tveganja za diabetes tipa 2. Indija in Kitajska sta danes svetovni epicenter diabetesa, tu je še Amerika s 40 milijoni diabetikov in slabimi obeti zaradi naraščajoče revščine. V Sloveniji je ljudi z diabetesom okrog dvesto tisoč, od tega jih približno polovica niti ne ve, da ga ima. Ti so ogroženi, ker krvni sladkor že okvarja ožilje, in bi morali čim prej začeti terapijo. Po zadnjih podatkih se je v Sloveniji naraščanje ustalilo, kar je rezultat preventivnih ukrepov in tudi naše nacionalne kampanje Bodi odličnjak, ki jo vodi naš zavod Diabetes od leta 2012. Veseli nas, da v kampanji zdaj sodeluje tudi Nogometna zveza Slovenije, tako da smo imeli na največjih tekmah info točke z meritvami krvnega sladkorja. S tem dosegamo moške srednjih let, ki so najranljivejša skupina.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!