Nasveti

Janina zdravniška linija: Zakaj mož zvečer kašlja?

Uredništvo
20. 1. 2024, 05.00
Deli članek:

'Moj mož je star 60 let. Zadnji dve leti, preden leže, nekajkrat pokašlja. On pravi, da ni nič, mene pa skrbi.'

Pexels
fotografija je simbolična

"Sicer je zdrav, vitalen športnik, z občasnimi bolečinami v križu. Vsi v družini smo vsaj trikrat preboleli covid. Od vseh je imel on največ težav prav s kašljanjem. Zadnjič (v juniju) je trajalo cel mesec, da se je znebil kašlja. Na dodatne preiskave nas ne pošiljajte, ker zlepa ne prideš na vrsto. Je kaj, kar lahko naredi sam?
Hvala za odgovor."

Šifra: žena

Težave oziroma zaskrbljenost, ki jih navajate, imajo lahko več vzrokov.

Kot ste zapisali, je mož večkrat prebolel covid, tudi z resnejšim potekom. Ob tem je bila prizadeta vsa sluznica dihal in je sedaj občutljiva za vse zunanje ter notranje dražljaje. Ker se kašelj pojavlja zvečer, morda razmislite, ali ste v spalnici kaj spremenili ali na novo dodali. To je lahko hišni ljubljenček, roža, morda nove prevleke, pralno-čistilna sredstva, ki jih uporabljate. Vse zgoraj našteto lahko vsebuje alergene, ki dražijo sluznico dihal in povzročajo kašelj.

Nimam pa podatka, kakšen poklic opravlja ali je opravljal vaš mož. Morda je vzrok za okvaro dihalne sluznice izpostavljenost določenim snovem na delovnem mestu. Je morda v družini astma?

Vzrok za omenjeno težavo pa je lahko tudi GERB ali gastroezofagealna refluksna bolezen, pri kateri se povečana želodčna kislina zaradi oslabljene mišice zapiralke vrača v požiralnik in draži dihalne poti. Povzroča lahko kašelj, hripavost, pekoč občutek v ustih, bolečino v sinusih, za prsnico.

Vzrok povečanega izločanja želodčne kisline pa je lahko hrana, predvsem mleko, mlečni izdelki in živila, bogata s sladkorjem.

Morda boste, spoštovana bralka, našli odgovor v zgoraj zapisanem.

Svetujem, da mož upošteva dietne predpise, naj se izogiba sladkarijam, mleku in mlečnim izdelkom – posebej zvečer. Priporočeno je, da spi z vzdignjenim vzglavjem in s tem prepreči zatekanje želodčne kisline v požiralnik.

Če je vzrok zgoraj našteto, bodo težave izzvenele.

Lepo vas pozdravljam,

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!