Zgodbe

Kaj skrivamo pod kopičenjem stvari, ki jih ne potrebujemo?

Po knjigi Ljubi ljudi, izrabi stvari povzela URŠKA KRIŠELJ GRUBAR
20. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Kako bi lahko bilo naše življenje boljše z manj? To vprašanje nam postavljata in nanj tudi ponujata odgovore prijatelja in sodelavca Yoshua in Ryam. Minimalista.

Shutterstock
Kaj prikrivamo s stvarmi, nakopičenimi v kleteh?

Oba sta bila nekoč zelo revna. Obogatela sta. A le v očeh drugih, sama sta ostajala nesrečna. Minilo je več desetletij, da sta si zastavila vprašanje, kako bi lahko bilo življenje boljše z manj. Kaj se skriva za kopičenjem stvari? V knjigi nas učita, kako pomembo je opustiti, da se naredi prostor za zares pomembno. Pokazala sta, kako je mogoče samozavestno živeti brez materialnih stvari, za katere smo prepričani, da jih potrebujemo. Kdo smo, če tega nimamo? Česa nas je strah? Koliko je dovolj? To je knjiga, ki vas bo pognala v akcijo, še preden jo boste prebrali do konca.

Povprečno gospodinjstvo vsebuje na stotine predmetov, ki so večinoma le v napoto, zakaj se jih potem tako oklepamo? Menda zaradi zgodbic, ki si jih pripovedujemo v opravičilo, a potem bi si lahko izmislili tudi tako zgodbo, da bi znali zaživeti z manj. S koliko manj? Vsak od nas ima svoj dovolj. Za enega sta v kuhinji dovolj miza in stol, drugi potrebuje na mizi še svečnik in na stolu blazino, v garaži dva avtomobila ter na dvorišču trampolin. Ta dovolj se spreminja. Včerajšnji dovolj je lahko že danes preveč. Koliko je torej dovolj? »Manj kot dovolj je prikrajšanje. Več kot dovolj je razkošje.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!