Nasveti

Recept na preizkušnji: Nadevane hruške iz pečice

S. M.
14. 1. 2024, 04.00
Deli članek:

Pravi kuharski mojstri današnjega časa ne zanikajo, da se učijo pri starejših generacijah in da z veseljem predelajo katerega od tradicionalnih receptov. Zakaj jih ne bi posnemali? Nadevane hruške so pravi korak v to smer.

Shutterstock
Nadevane hruške iz pečice

Za tiste, ki se takrat še niso rodili: ne le na podeželju v kmečkih hišah, še nekaj desetletij nazaj se je tudi v meščanskih blokih kurilo s premogom in poleni. Štedilnik na trda goriva je bil oprema vsakega doma. Kuhinje so bile prijetno tople, v pečicah pa so se pripravljale dobrote, ki jih danes po okusu na vsak način spet skušamo ujeti. V zimskem času, še posebej v prazničnem obdobju, so pripravljali pečena jabolka z izdolbeno sredico, kamor so nadevali orehe, med in cimet. Kako so bila dobra, se za nazaj ne da povedati z besedami.

Današnji recept na preizkušnji skuša oživiti takšno poslastico in jo posodobiti, ji dodati globalni pridih ter jo priporočiti kot zdravega, elegantnega, vegetarijanskega in takšnega, da zanj ne potrebujemo veliko časa. Jed pa kljub temu lahko postane prava čarovnija. Namesto že omenjenih jabolk uporabimo hruške.

Sestavine (za 4 osebe)

4 večje hruške (viljamovke ali druge sorte s čvrstim mesom)

40 gramov sira z modro plesnijo

pest mešanice oreščkov (orehi, pinjole, arašidi, lešniki)

4 žličke medu

žlička cimeta

žlička sladkorja

žlica raztopljenega masla

Priprava  

1.     Hruške umijemo, obrišemo, vzdolžno prerežemo na polovice in z žličko odstranimo sredico oziroma del s pečkami. Peclje pustimo za lepši videz. Polovičke hrušk s čopičem premažemo z raztopljenim maslom. 

2.     V skledici naredimo nadev: nadrobimo sir, primešamo nasekljane oreščke in vse preostale sestavine. Nadeva ne mešamo preveč, le toliko, da se sestavine sprimejo. Nato ga z žličko preložimo v vdolbinice na polovicah hrušk.    

3.     Polovice hrušk zlagamo na pekač in pazimo, da se med sabo »podpirajo«, torej se ne prevrnejo ali nagibajo in nadev tako ostane v vdolbinicah. Preden jih damo v pečico, jih lahko še nekoliko potresemo s cimetom ali sladkorjem.    

4.     Hruške pečemo od 10 do 15 minut v pečici, segreti na 170 stopinj, oziroma toliko, da površina nekoliko spremeni barvo in se sir v nadevu začne topiti. Sadeži se ne smejo zmehčati in izgubiti soka. Postrežemo še tople.

NAMIG

Namesto hrušk lahko uporabimo jabolka, nadev pa prilagodimo po okusu: dodamo lahko rozine ali kak drug domač poltrdi sir, namesto cimeta dodamo mešanico začimb za medenjake ali mlet kardamom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!