Nasveti

Moj najljubši recept: Lečina enolončnica

Lara Jelen
13. 1. 2024, 08.30
Posodobljeno: 13. 1. 2024, 10.13
Deli članek:

»Zelo rada kuham hitro in učinkovito, čeprav pri tem opravilu zelo uživam. Ampak še veliko raje uživam v hrani. 40 minut je tako maksimalen čas, ki ga porabim za svoja kosila,« pravi igralka Sara Gorše, ki ima trenutno najraje pražen riž iz »kakšen dan starega« riža, korejski topoki in lečin kari. Sicer pa najraje skuha lečino enolončnico.

Shutterstock
Lečina enolončnica

»V hladnejših mesecih so jedi na žlico res najboljša stvar dneva, ne vem, zakaj – pogrejejo te globoko, z vseh strani. Če pa vsebujejo stročnice, še toliko bolje. Stročnice so poceni, polne zdravih beljakovin in vlaknin, pa še polne železa, kar meni kot slabokrvni ženski pride zelo prav,« razmišlja Sara Gorše. Leča je ena izmed stročnic, ki so stalnica v njeni kuhinji. »Zelo je okusna, nasitna in uporabna v različnih jedeh.« Začimbe v enolončnico dodajte po svoje, še namigne. Sama slovensko inačico, za katero nam je dala recept, včasih popestri z maroško mešanico začimb, kar je tudi zelo okusno.

Zala Hrastar
Sara Gorše, igralka

Sestavine

·         1 majhna čebula

·         3 stroki česna

·         2 velika korenčka

·         pest nasekljanega pora

·         1,5 lončka rdeče leče

·         1 lovorov list

·         2 jedilni žlici paradižnikove mezge

·         olje, sol, poper, začimbna mešanica

·         1 l vode   

Priprava

1. V večji posodi na olju prepražimo nasekljano čebulo in česen. Ko se zmehčata, dodamo lovorov list, na majhne koščke narezano korenje in nasekljan por. Sara lovorov list doda pred vodo, ker verjame, da tako lažje izloči svoja zdravilna olja, zelo koristna zoper prehlad.
2. Po kakšnih treh minutah praženja in mešanja dodamo lečo, vse začimbe, paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo. Po 10 minutah vrenja je leča skuhana in enolončnica pripravljena.
3. Na koncu še začinimo po okusu in odstranimo lovorjev list.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!