Nasveti

Jedi iz enega lonca

Lara Jelen
12. 1. 2024, 07.30
Deli članek:

Zadnja kuharska knjiga z naslovom Ena, pod katero se je podpisal Jamie Oliver, je polna odličnih receptov za fantastične jedi iz ene posode. Jamie jo v celoti posveča umetnosti minimalnega pomivanja posode. Kakšnih receptov se lahko nadejamo, sprašujete? Tekst: LARA JELEN foto: David Loftus in Richard Clatworthy

Promo foto
Zadnja kuharska knjiga z naslovom Ena, pod katero se je podpisal Jamie Oliver.

Piščančja obara za dušo

Sestavine za 4 osebe

4 rezine prekajene slanine

200 ml rdečega vina

4 stroki česna

2 400-gramski pločevinki pelatov

1 žlica semen komarčka

2 400-gramski pločevinki belega fižola (cannellini)

½ šopka timijana (10 g)

4 piščančja bedra

Priprava

1. Pečico segrejemo na 190 °C.

2. Slanino nasekljamo na 2 cm velike koščke.

3. Pekač velikosti 25 × 35 cm pristavimo na šibek do zmeren ogenj, dolijemo žlico olivnega olja, dodamo slanino, česen in semena komarčka. V pekač natrgamo listke timijana. Mešamo, dokler ne porumeni, nato dolijemo vino in paradižnike ter jih pretlačimo s čistimi rokami.

4. Dodamo odcejen fižol, posolimo in popopramo, dobro premešamo in zavremo.

5. Bedra začinimo in jih postavimo na obaro s kožo navzgor. Pečemo v pečici vsaj 1 uro, da meso zlahka odstopi od kosti, obara pa je gosta in slastna. Na polovici premešamo in prelijemo meso s tekočino.

NAMIG

Obara je popolna kot samostojna jed, lahko pa jo združimo s svežo zeleno solato ali na sopari kuhano zelenjavo in kosom kruha, da pomažemo krožnik.

Buddyeve testenine iz pečice

Sestavine

2 glavi brokolija (vsaka 375 g)

4 stroki česna

½–1 žlička suhih čilijevih kosmičev

1,5 litra polposnetega mleka

100 g mlade špinače

100 g čedarja

500 g testenin v obliki školjk

100 g česnovega kruha

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 °C.

2. Trde dele stebel brokolija odrežemo in zavržemo, cvetove narežemo na 3 cm velike kose in damo na stran, mehkejše dele stebel pa grobo nasekljamo in damo v multipraktik. 3. Dodamo olupljen česen in sesekljamo, da dobimo gladko zmes.

4. Širok nizek lonec pristavimo na zmeren ogenj. Ko se segreje, dolijemo 1 žlico olivnega olja in dodamo čilijeve kosmiče. Ko začnejo cvrčati, v lonec stresemo sesekljana stebla. Pražimo 5 minut, občasno premešamo, nato dolijemo 1 liter mleka.

5. Preostalih 500 ml mleka nalijemo v multipraktik, dodamo špinačo in nadrobimo sir (če se želite pregrešiti, lahko dodate več sira). Zmešamo v gladko omako in jo zlijemo v lonec, zavremo in začinimo do popolnosti. Vmešamo cvetove brokolija in testenine, kuhamo 5 minut in vmes večkrat premešamo.

6. V multipraktik natrgamo česnov kruh (posode pred tem ni treba pomiti) in sesekljamo v drobtine. Potresemo po testeninah v loncu in postavimo v pečico za 15 minut, da postanejo drobtine zlatorjave, omaka pa brbota. Sijajno se ujame s svežo zeleno solato.

NAMIG

Namesto brokolija lahko uporabimo brstični ohrovt – polovico ga zmešamo v omako, preostalega pa narežemo na četrtine in vmešamo v omako s testeninami vred.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!