Nasveti

Pristne slovenske jedi

L.J.
7. 1. 2024, 07.07
Deli članek:

Se sploh zavedamo, s koliko bogatimi in okusnimi jedmi se lahko pohvali slovenska kuhinja? Samo pokukajte v brošuro Teden slovenske hrane in že boste dobili navdih za celotedenski jedilnik s pristnimi domačimi jedmi. Da te še posebej teknejo po večdnevnem praznovanju in ponočevanju, je zgolj dobrodošlo naključje.

ČRT PIKSI
Prežganka

Brošuro Teden slovenske hrane so izdali pri Zadružni zvezi Slovenije, skupaj s pobudniki istoimenskega projekta, ki ga obeležujemo v novembru – Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije, Zvezo slovenske podeželske mladine, Zvezo kmetic Slovenije, Konzorcijem evropsko zaščitenih živilskih pridelkov in izdelkov, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Ekoci – eko civilno iniciativo Slovenije, Združenjem za trajnostno prihodnost, Gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in gibanjem Rajski vrt. Vsi omenjeni si prizadevajo, da bi se ljubezen do slovenskih pridelkov in jedi prenašala iz roda v rod. »Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov, sadovnjakov, vinogradov, travnikov, pašnikov ter gozdov,« spodbujajo.

ČRT PIKSI
Istrski bobiči in pehtranov polžek z medom

Istrski bobiči in pehtranov polžek z medom

Sestavine za istrske bobiče

  • žlica oljčnega olja
  • por
  • strok česna
  • 2 krompirja
  • 2 korenčka
  • 800 ml vode ali jušne osnove
  • 200 g kuhane koruze
  • 250 g kuhanega fižola
  • zelišča: peteršilj, majaron, lovorov list
  • sol in poper

Priprava

1. Por narežemo na kolesca, česen nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke, korenček narežemo na kolesca.

2. Na žlici olja popražimo por, ko se zmehča, dodamo česen in na hitro popražimo. V lonec stresemo še korenje in krompir, pomešamo ter pražimo nekaj minut. Nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo in počasi kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča.

3. V juho vmešamo še koruzo in fižol, natrgamo zelišča in vse skupaj na hitro pokuhamo, da se sestavine povežejo. Po potrebi solimo in popramo.

NAMIG: Praviloma se ta enolončnica skuha s suhim prekajenim mesom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!