Nasveti

Trije praznični namazi

Sonja Grizila
29. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Kar precej razlogov je, zakaj je med prazniki pametno hraniti v hladilniku različne namaze, ki so takoj na mizi: kar naprej se nam ne ljubi kuhati, voščit nam prihajajo nenapovedani gostje, ni nam do velikih obrokov, ampak bi radi prigriznili kaj malega. In okusnega. V zaprti posodi jih lahko hranimo v hladilniku nekaj dni.

revija Jana
Domača pašteta

Zraven ponudimo vloženo papriko, kumarice, olive, šparglje …, nekaj kislega pač. In seveda opečen kruh, lahko tudi ajdov z orehi, grisine, krekerje, prepečenec … Z nobenim od teh namazov ni prav veliko dela.

Domača pašteta

Moj recept je preprost: kadar pražim jetrca, jih naredim nekaj več, iz preostanka pa naredim pašteto.

Sestavine

50 dag puranjih jetrc

večja čebula

2 v trdo kuhani jajci

3 žlice masla

2 žlici tartufate


Priprava
1. Čebulo zrežemo in na olju prepražimo, da postekleni.
2. Dodamo narezana jetrca in pražimo, da so pečena.
3. Na koncu solimo, popramo in ohladimo. Olje odlijemo, v multipraktik pa damo jetrca s čebulo, 2 rumenjaka (kuhan beljak porabimo za kaj drugega), zmehčano maslo in tartufato (omako iz tartufov), lahko pa tudi nastrgane tartufe, če jih imamo. Če nam okus po teh nenavadnih gobah ni všeč, jih mirno opustimo.

revija Jana
Ruski sirov namaz

Ruski sirov namaz

Sestavine
30 dag ementalca
2 kuhani jajci
6 strokov česna
6 žlic majoneze
3 žlice pomarančnega soka

Priprava
Sir in jajci na drobno naribamo, dodamo strt česen, majonezo in sok. Dobro premešamo.

revija Jana
Tatarski biftek

Tatarski biftek

Meni je za to jed žal pljučne pečenke, rostbif je dovolj dober, tudi kakšen drug mehkejši kos govedine, ki nima veliko žilic in maščobe, meso mora biti, skratka, čisto. Dobro ga ohladimo, na hladno damo tudi strojček, v katerem bomo meso bolj na grobo zmleli – tako se ne bo lepilo.

Sestavine

500 dag govedine

sol in poper

pol žlice pikantne gorčice

žlička rdeče paprike

2 nastrgani šalotki

žlica zmletih kaper

ščepec kajenskega popra

2 žlici konjaka

Priprava
Vse sestavine dodamo zmleti govedini in nežno premešamo, da ne bomo naredili mesne omake. Dodati je mogoče še veliko začimb, inčune, kumarice in še kaj, a ne pretiravajmo, da ne bomo ubili osnovnega okusa mesa.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!