Nasveti

Terapija z umetnostjo: Zdravilo za dušo

T. N. S.
30. 12. 2023, 04.00
Deli članek:

Ljudje smo od nekdaj v trenutkih osebne in družbene krize uporabljali umetnost, da jo prebrodimo. Slikali, peli, plesali in pripovedovali smo o veselju, strahu, žalosti, izgubi, upanju. Z umetnostjo in rituali smo poskušali preprečevati in zdraviti bolezni. Z njo smo gradili sebe in skupnost okoli nas. Terapija z umetnostjo obstaja tudi danes, v zadnjem času pa doživlja pravi razcvet

revija Jana
Pri terapiji z umetnostjo je poudarek na ustvarjanju in raziskovanju, ne na doseganju umetniških standardov.

Terapija ali pomoč z umetnostjo je v osnovi oblika psihoterapije, pri kateri pa ne gre le za pogovor s terapevtom. V tej terapiji se človek izraža z različnimi umetniškimi mediji, kot so risba, slikanje, kiparstvo, ples, glasba, gledališče in še kaj. Ne le da ukvarjanje z umetnostjo človeka umiri, osredotoči in napolni z občutkom smisla, ob ustvarjanju lahko raziskujemo svoja čustva, se bolje spoznamo in izrazimo tudi stvari, ki jih morda z besedami ne moremo. Pomoč z umetnostjo se zato uporablja zelo široko – k njej se zatekajo ljudje, ki so se znašli v temačnem obdobju življenja ali pa si želijo narediti korak naprej, pa tudi tisti, ki imajo trajnejše težave. Umetniške terapije so lahko koristne pri obvladovanju stresa, prilagajanju na spremembe in lotevanju življenjskih izzivov. Tisti, ki imajo težavo z medsebojnimi odnosi, se lahko v skupinski terapiji učijo komunikacije in navezovanja stikov. Ljudem s slabo samopodobo pa lahko umetniško ustvarjanje pomaga pri oblikovanju bolj zdravega odnosa do sebe. Pomoč z umetnostjo se je izkazala za učinkovito tudi na mnogih psihiatričnih področjih. Ljudje z anksioznimi stanji lahko z njeno pomočjo najdejo olajšanje pri izražanju čustev z umetniškim ustvarjanjem. Pri zdravljenju depresije lahko takšno ustvarjanje pomaga pri spoprijemanju s čustveno bolečino. Ljudje, ki so doživeli travmatične dogodke ali imajo posttravmatsko stresno motnjo (PTSM), lahko tako predelajo svoje izkušnje. Umetnost uporabljajo celo pri motnjah hranjenja, kot so anoreksija, bulimija ali kompulzivno prenajedanje. Pri psihiatričnih stanjih, kot so na primer shizofrenija in bipolarne motnje, pa se terapija z umetnostjo uporablja kot dodatek, saj se ljudje s temi diagnozami ob njej bolje počutijo.

Ne popoln izdelek, pomembna je osebnostna rast. Najsi gre za slikanje, ustvarjanje z glino, petje, pisanje ali gledališče, glavni cilj pomoči z umetnostjo ni ta, da boste na koncu odnesli popoln izdelek ali boste pripravljeni na nastop v Cankarjevem domu. Gre za samospoznavanje, razreševanje notranjih stisk in osebnostno rast. Gre za to, da se naučite prepoznati in izraziti čustva, da znate bolje upravljati odnose z ljudmi. Da se na koncu počutite bolje – telesno, umsko in čustveno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!