Nasveti

Iz babičine shrambe: Čatni za prilogo k praznični pečenki

Metka McCully Žigon
14. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Tole je izvrsten dodatek k praznični pečenki. Za slovenske brbončice morda malce nenavaden, ker je kislo-sladkega okusa, saj recept izvira iz Indije. Vendar je zelo osvežilen in prijetne arome, kar izvrstno dopolni pečenko. Poda se tako k svinjini, kot govedini ali perutnini.

Shutterstock
Čatni za prilogo k praznični pečenki

Originalni čatniji so pekoči. V recepturi za to poskrbi kajenski poper. Dodajte ga res zelo previdno, po svojem okusu, lahko pa ga tudi izpustite.

Sestavine

·         2 hruški viljamovki

·         1 jabolko

·         1 čebula

·         3 cm korenine svežega ingverja

·         1 žlička cimeta v prahu

·         1 žlička kajenskega popra

·         1 skodelica rjavega sladkorja

·         nekaj žlic vinskega kisa

·         pest rozin

·         sok in lupina 2 bio pomaranč

·         1 skodelica sesekljanega paradižnika (2–3 srednje veliki)

Priprava

1. Čebulo sesekljajte in prepražite, dodajte nastrgan ingver, cimet ter kajenski poper. Premešajte.
2. Zraven vsujte še sladkor, sesekljano sadje – hruške, jabolko, rozine, kis ter lupinico in sok pomaranč. Kuhajte 15 minut. Občasno premešajte.
3. Nato dodajte sesekljan paradižnik. Vse skupaj kuhajte še 3 do maksimalno 5 minut.
4. Če želite, lahko spravite še vrelo v tople sterilne kozarčke in zaprete. Ohrani se več mesecev. Lahko pa ga ohladite in uporabite takoj. V hladilniku se obdrži do en teden.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!