Nasveti

Pasji priboljški za pomirjanje

Lara Jelen
15. 12. 2023, 08.00
Deli članek:

»Prazniki so tu, in medtem ko se jih povečini veselimo, poznam kar nekaj skrbnikov psov, ki jih decembra prežema skrb,« pravi dr. Tina Mele, doktorica veterinarske medicine, doktorica medicinskih znanosti in zeliščarica. Pokanje in ognjemeti marsikaterega kosmatinčka spravljajo v stisko. Sogovornica nam je povedala, kako jim lahko pomagamo z zelišči.

Shutterstock
Ali se tudi vaš ljubljenček boji pokanja petard?

»Nekateri so malo nemirni, drugi se tresejo, a jih nekako uspemo pomiriti, tretji se skrivajo pod posteljo ali zatečejo v kopalnico, kjer iščejo varno zavetje in ne razumejo, da niso v smrtni nevarnosti. Strah, panika, boj za preživetje. Kdor je že doživel tak odziv svojega kosmatinca na decembrsko pokanje, se bo strinjal, da bi naredili vse, da bi ga pomiril. In tudi tukaj nam lahko na pomoč priskoči narava,« pravi Tina Mele, ki jo poznamo tudi pod imenom zelena čarovnica (The Green Witch). Zeliščni pasji priboljški so lahko odličen pripomoček, da se naš kosmatinček počuti varno in sproščeno, je prepričana. Uporabimo zelišča, ki pomirjajo in krepijo živčni sistem. Za pse so praktično identična kot za ljudi: oves, baldrijan, kamilica, šentjanževka, sivka in melisa. »Ker pa, tako kot pri ljudeh, vsa zelišča ne učinkujejo enako na vse pse, je morda pametno, preden se lotimo kombiniranja zelišč in pečenja priboljškov, da zelišča preskusimo posamezno. Skuhamo čaj iz posameznega zelišča, prelijemo z njim pasji obrok in opazujemo svojega ljubljenčka.« Lahko pa že kar takoj preskusite Tinin recept za pasje piškote in ga po potrebi prilagajate.

Shutterstock
Priboljški za pomirjanje

Sestavine

·         2 skodelici polnozrnate moke (če imate občutljivega psa, uporabite brezglutensko)

·         ½ skodelice ovsenih kosmičev

·         ½ skodelice posušenih kamiličnih cvetov (zmeljemo v prah)

·         ½ skodelice posušenih listov melise (zmeljemo v prah)

·         ¼ skodelice posušenih cvetov sivke (zmeljemo v prah)

·         ¼ skodelice posušene korenine baldrijana (zmeljemo v prah)

·         1 skodelica in pol bučnega pireja (bučo – masleno, hokaido …– narežemo, skuhamo in s paličnim mešalnikom zmeljemo)

·         voda po potrebi

·         2 žlici medu (po želji)


NAMIG

Namesto buče lahko dodamo 1 skodelico arašidovega masla ali masla drugih oreškov (pri čemer moramo paziti, da ne vsebuje ksilitola, ki je za pse strupen!) ali 1 skodelico in pol zmečkane banane.

Postopek

1. Pečico segrejemo na 175–180 °C.    

2. V (kavnem) mlinčku zmeljemo vsako zelišče posebej in ga odmerimo (velikost skodelic prilagajamo željam, potrebam …, pomembno je, da se ohranja razmerje). Ni pomembno, če prah ni čisto fin, pomembno je, da zelišča toliko zmeljemo, da se bodo lepo razporedila in zmešala.  

3. V posodi zmešamo moko, ovsene kosmiče in zmleta zelišča.  

4. V drugi posodi zmešamo bučni pire (ali arašidovo maslo oziroma zmečkano banano) in med v gladko zmes. Če uporabimo arašidovo maslo, že tukaj dodamo nekaj vode, da bo zmes gladka.

5. Postopoma vmešamo suhe sestavine, da dobimo testo primerne konsistence. Po potrebi dodamo še malo vode (ali moke).   

6. Testo razvaljamo na dobre 0,5 cm debeline in z modelčki izrežemo piškote.   

7. Piškote prestavimo na pladenj s peki papirjem in postavimo v ogreto pečico za 15–20 minut.
8. Preden jih ponudimo psu, naj se do konca ohladijo. Odmerjanje je odvisno od velikosti psa, piškotov, intenzivnosti težav, občutljivosti psa …, zato je priporočeno začeti z manjšimi odmerki in opazovati počutje živali.

OPOZORILO
Večina psov bo uporabljene sestavine in zelišča dobro prenašala, pri zelo občutljivih pa lahko katerakoli sestavina sproži neželene (alergijske) reakcije. Še posebej bodite pozorni, če je vaš pes bolj občutljiv oziroma nagnjen k temu. Pomembno je, da vsako novo hrano in priboljšek najprej poskusimo v manjših količinah ter smo pozorni na morebitne neželene reakcije. Nasveti so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje ali posvet pri veterinarju.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!