Nasveti

Zelena lekarna: Pretopla voda škodi

Sonja Grizila
15. 12. 2023, 07.30
Deli članek:

V mrzlih mesecih radi zavijemo za nekaj dni v kakšne toplice, a se pogosto potem počutimo bedno, kot da bi nas kdo pretepel, pojavijo se lahko tudi glivice na stopalih, pecljate bradavice in še kaj.

Shutterstock
Se tudi vi pozimi radi odpravite v toplice?

Seveda so bazeni nekaj drugega kot domača kad, kjer si enkrat na teden privoščimo toplo kopel za dvajset minut, potem pa brž v posteljo. To je priporočljivo še posebej takrat, ko se nas loteva prehlad – v toplo vodo nasujemo dve pesti soli in se potunkamo do vratu, potem se na hitro oprhamo ter zavijemo v topel kopalni plašč. Če imamo nahod in pokašljujemo, si naredimo še parno kopel za dihala. Običajno se po vdihavanju pare pomiri tudi glavobol, povezan s prehladom. V topli vodi se seveda namakamo le, če nimamo srčnožilnih težav, težav z dihanjem, poškodb in nismo po operaciji. Pretopla kopel lahko sproži prezgodnji porod!

    Nekaj čisto drugega pa so bazeni v toplicah, kamor hodimo na družinske dopuste in ne na zdravljenje. Otroci bi bili ure in ure v bazeni, odrasli tudi, za povrh se še masirajo ob vodnih curkih. Topliška voda je precej »močna«, vsebuje veliko mineralov, v kombinaciji s pretirano toploto pa lahko bolj škodi, kot koristi. Najugodnejša temperatura za  kopanje je med 26 in 30 stopinjami, za športne plavalce seveda manj, za bolnike, ki jih dajeta artritis in revma, pa več. Po slovenskih termah je v turističnih bazenih običajno 32 stopinj, po jacuzzijih pa 35–36, tam bi smeli biti največ 20 minut. Če, kot že omenjeno, nimamo težav.  So pa takšne temperature zelo obremenjujoče tudi za zdrave ljudi,  zato se nikar ne čudite, če se boste nekaj dni po toplicah počutili dokaj bedno in vas bodo bolele mišice. Skratka, izogibajte se pretoplih bazenov.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!