Nasveti

Babičina shramba: Pijana baba

Metka McCully Žigon
13. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

To zanimivo pecivo, ki bo lepo zaključilo martinovo pojedino, ima grdo, a zelo povedno ime. Pečen biskvit prelijemo z vročim, začinjenim vinom, ki gre seveda hitro v glavo. Recept sem dobila od tete, ta pa ga je dobila od svoje tašče iz Prlekije. Tam to sladico bojda še danes postrežejo pri trgatvi. Pri nas na Primorskem pa ni znana. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Slasten biskvit

Sestavine

Za biskvit:

·         5 jajc

·         250 g sladkorja

·         250 g moke

·         1 dcl olja

·         1 dcl mleka

·         1 pecilni prašek

·         1 vaniljin sladkor

Kuhano vino:

·         ½ l belega vina

·         1,5 dcl vode

·         3–4 žlice sladkorja

·         cimet v prahu, klinčki

Priprava
1. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake pa zmešamo s sladkorjem. Dodamo olje, mleko in vaniljin sladkor. Vse stepemo v gladko zmes, nato vmešamo še moko s pecilnim praškom ter nazadnje še sneg iz beljakov.

2. Testo damo v pomaščen model za torte. Pečemo pol ure na 180 stopinjah Celzija. Ohladimo na sobno temperaturo in preložimo na večji krožnik.

3. Vino zavremo skupaj z vodo, sladkorjem in začimbami. Še toplo prelijemo po biskvitu.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 45, 7. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!