Nasveti

Zelena lekarna: Maske za lase

Sonja Grizila
13. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Začenja se megleno in vlažno vreme, lasje bodo izgubili poletni sijaj, dodatno škodo bodo naredile kape in rute. V naglavni okras bo treba vložiti nekaj več truda, stroški pa ne bodo veliki, ker imamo veliko od tistega, kar potrebujemo, doma ali pa še zmeraj rase okrog vogalov.

Shutterstock
-

Suhi, poškodovani in lomljivi lasje

      Takšni so lahko zaradi barvanja in kodranja, zaradi dolgega ležanja, če smo bolni, zaradi solarijev in še česa. Lase si umijemo s čim bolj naravnim šamponom, otremo in obilno premažemo s tole masko: premešamo eno jajce, dve žlici kokosovega olja in žlico balzama. Lase pokrijemo s plastično kapo in zdržimo vsaj dve uri, lahko pa tudi  več. Potem jih speremo in na hitro še enkrat šamponiramo. Speremo s čajem, ki smo ga skuhali iz kopriv (dve pesti na dva litra kropa, namakamo 20 minut). Ponavljamo vsak teden,  dokler lasje niso spet krepki, ampak pozna se že prvič. Maska tudi spodbuja rast novih las.

Mastni lasje  

   Za začetek si jih nikar ne umivajmo vsak dan, ker stvar le še poslabšamo. Poskusimo takole: zmešajmo žlico medu, dve žlici limoninega soka in rumenjak. Dobro premešamo, nanesemo na suhe lase in pustimo vsaj dve uri. Nato jih umijemo z blagim šamponom.  Morda vam bo še bolj pomagala maska iz zmletega peteršilja (10 dag), žlice čičkovega ali oljčnega olja in pol žlice  alkohola za razkuževanje ran. Dobro premešamo in namažemo na suhe lase, pustimo vsaj dve uri, nato speremo. Pametno je, če si pred vsakim umivanjem zmasiramo lasišče z jabolčnim kisom.

Prhljaj

Lasišče si zmasiramo s sokom aloe vere (če rase v okrasnem loncu, stisnemo list ali dva), 15 minut po tistem pa nanesemo masko iz 2 žlic oljčnega olja, 2 žlic arganovega olja in žlice medu. Zdržimo vsaj dve uri, nato speremo. Ponovimo vsak teden do očitnega izboljšanja, potem pa enkrat na tri do štiri umivanja. 

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!