Mnenja

Janin uvodnik: Vam ledeni kri?

Sonja Grizila
14. 11. 2023, 03.00
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 04.59
Deli članek:

Meni je, najprej je ledenela, potem pa pošteno zavrela, ko sem prebrala dopis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve vsem CSD v državi. Najbrž ta hip zelo boli glava številne socialne delavce, ki se ukvarjajo z otroki razdrtih partnerskih zvez in so slepo sledili doktrini, da je treba na vsak način ohranjati stike otrok z obema roditeljema – tudi če je kateri nasilen, brezbrižen ali celo v zaporu.

Shutterstock
V slovenski sodni praksi se neznanstveni ‘sindrom starševskega odtujevanja’ uporablja celo kot veljavna diagnoza.

V zaskrbljenem sporočilu ministrstva (preberite ga na njihovi spletni strani!) dobesedno piše, »da se je uporaba koncepta 'starševskega odtujevanja' v slovenski sodni praksi in v delu centrov za socialno delo zelo razširila, tudi v primerih nasilja, kar za žrtve nasilja predstavlja veliko nevarnost, ki jo v tem primeru povzročajo prav državni organi. V slovenski sodni praksi se neznanstveni 'sindrom starševskega odtujevanja' uporablja celo kot veljavna diagnoza, pojavlja pa se tudi v komentarju k 141. členu Družinskega zakonika. Opozarjamo, da je koncept 'odtujevanja' brez teoretske podlage, zanesljive definicije in orodja za prepoznavo, zato se ga ne da diagnosticirati ali natančno opredeliti. Obtožbe o 'odtujevanju' imajo lahko za ženske in otroke usodne posledice.«

Za kaj gre? Termin »sindrom starševskega odtujevanja« je leta 1985 skoval ameriški pedopsihiater Richard Gardner in na kratko pomeni, da matere ščuvajo otroke proti očetom ter jim preprečujejo stike z njimi. Kar da bi morali ustrezne službe in sodišča preprečiti. Otrok ima pravico do obeh staršev in oba roditelja imata pravico do otrok, kar načelno drži, dokler sta oba okej, otroci pa nanju navezani. Problem je, ko je eden od staršev problematičen ali pa sta taka celo oba, oblast pa sili otroke v skupno življenje.

Gardnerjev koncept ni bil nikoli znanstveno potrjen (podobno zmedo je napravil tudi na področju spolnega nasilja, ki da je večinoma »normalno«), kljub temu pa se je razširil po svetu in postal splošna doktrina, žal tudi pri nas. Šele leta 2021 so se na podlagi številnih raziskav zbudile najpomembnejše svetovne strokovne ustanove in evropski parlament je v Resoluciji o nasilju v družini koncept ovrgel. Končno sta znanost in politika povozila teorijo človeka, ki je z njo veliko zaslužil, pomenila pa je, da nasilnež, večinoma so to očetje, še po razvezi nadzoruje ter maltretira nekdanjo partnerico in otroke. Če prav razumem, je resolucija iz Bruslja potovala v Ljubljano dve leti. Mimogrede, italijansko vrhovno sodišče je »koncept odtujevanja« prepovedalo še istega leta, 2021.

Na ministrstvo sem povprašala, kdaj in kako bo ovrženi koncept prispel do sodnikov in sodnih izvedencev, ki so v imenu doslej neznanega Gardnerja povzročili izredno veliko gorja. Odgovora še ni. Četudi bodo socialni delavci spremenili svoje stališče in otrok ne bodo na vsak način silili k spornim staršem, jih bodo sodniki poslušali? Velikokrat jih ne. Se pravi, da je treba temeljito premleti sodno prakso ter dodatno opolnomočiti sodnike in njihove pomočnike, torej psihiatre in klinične psihologe. Mala mal'ca.

Če bi ovržena doktrina pripotovala v Slovenijo pred dvema letoma, bi si morda mama treh zarubljenih otrok, ki so jih štiri ure lovili okrog vogalov, ker niso hoteli z očetom, prihranila veliko trpljenja. Najbrž je »stroka« ne bi maltretirala z obtožbami, da odteguje otroke očetu, da manipulira z njimi, čeprav jih tri leta skoraj ni videla, da mora spremeniti odnos do (nasilnega) nekdanjega partnerja, da mora otroke prisiliti, da ga sprejemajo, sam pa tega očitno ne zna.

Mimogrede, po treh letih sodba o tem, kje bodo živeli otroci, ki so že na vse načine izkazali, da hočejo biti z mamo – še zmeraj ni pravnomočna!

Uvodnik je objavljen v reviji Jana, št. 46, 14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!