Nasveti

Jesenske bučne poslastice

Lara Jelen
27. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

»Dovolite si, da vse, kar čudovitega ponujajo buče, postane del vašega vsakdana,« v sveži kuharski knjigi Moja bučna kuhinja spodbuja avtorica Mihaela Margan Kocbek. »Najprijetnejši način spoznavanja Slovenije je prav gotovo okušanje lokalnih jedi in proizvodov. Buče, ki hvaležno rastejo vsepovsod po njivah in vrtovih naše dežele, in bučno olje, ki izhaja iz Pomurja, si v kulinariki zaslužijo posebno mesto.« Tekst: L. J. Foto: Teja Fištravec Špoljar

Teja Fištravec Špoljar
Preizkušeni recepti Mihaele Margan Kocbek.

»Buče spadajo med najstarejše zelenjadnice na svetu, saj jih najdemo že na jedilnikih starodavnih civilizacij. Staroselska najdišča pričajo, da so jih uporabljali že pred več kot deset tisoč leti. Bučno oplodje in semena so uporabljali tudi v zdravilstvu, čeprav so njihove koristi za zdravje in vitaminsko raznovrstnost z analizami potr­dili šele v zadnjem stoletju. Mala zelena semena in bučno meso vsebujejo cel kup hranilnih snovi, ki jih človeško telo nujno potrebuje, saj ga krepijo, mu pomagajo, da ostane zdravo, in mu dajejo energijo. Prav tako zelo koristno in zdravo je tudi bučno oplodje,« izvemo v knjigi Moja bučna kuhinja, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Teja Fištravec Špoljar
Knjiga Moja bučna kuhinja, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga

Najznačilnejša zeli­šča, ki se odlično podajo k bučam, pravi Mihaela Margan Kocbek, so: melisa, timijan, bazilika, koriander, luštrek in rožmarin. »Pečeni buči lahko dodate tudi malo žajblja, s česnom pa jo boste še dodatno obogatili. Če ji bo manjkala oranžna barva, ji dodajte malo kurkume.«

Buče so nedvomno nepogrešljive na jesenskem jedilniku, od semen pa vse do slastnega bučnega olja, ki se med drugim odlično obnese v namazu s skuto!

ZANIMIVOST

Leta 1492 je Krištof Kolumb v svoj ladijski dnevnik zapisal prve podatke o bučah, ki jih je videl na Kubi, in tako so jih Španci prinesli v Evropo. Kot vir prehrane so se hitro razširile po vsej stari celini, kmalu so spoznali tudi njihove zdravilne učinke.

Palčke iz listnatega testa z bučnimi semeni

Sestavine

1 zavitek listnatega testa

1 jajce

bučna semena

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač prekrijemo s papirjem za peko.

2. Listnato testo razvaljamo 3 mm debelo. Z nožem ga narežemo na 5 cm dolge in 1 cm široke palčke ter jih položimo na pripravljen pekač.

3. Jajce razžvrkljamo. Vsako palčko premažemo z jajcem in potresemo z bučnimi semeni. Postavimo v pečico in pečemo 15–20 minut.

Teja Fištravec Špoljar
Palčke iz listnatega testa z bučnimi semeni

MIHAELIN NAMIG

Kdo bi si mislil, da se v teh malih semenih skriva tako veliko hranil­nih snovi, ki so nujno potrebne za delovanje človeškega telesa. Bučna semena vsebujejo veliko vitaminov (A, skupine B, C in E), zelo pomembne minerale (kalcij, železo in magnezij), nekatere mikroele­mente (selen in cink) in nenasi­čene maščobne kisline. Uspešno se uporabljajo pri zdravljenju motenj delovanja mehurja, že od nekdaj pa veljajo tudi za zdravi­lo proti črevesnim zajedavcem (trakulja, gliste).

Vegi polpeti z bučnimi semeni in orehi ter skuta z bučnim oljem

Sestavine
5 žlic pirinega zdroba     
40 g mletih orehov   
40 g bučnih semen   
70 g sira za ribanje   
2 jajci  
2 stroka česna   
sol      
šopek poljubnih zelišč   
150 g skute   
štajersko prekmursko bučno olje   

Teja Fištravec Špoljar
Vegi polpeti z bučnimi semeni in orehi ter skuta z bučnim oljem

Priprava

1. V mlinčku do gladkega zmeljemo bučna semena. Zelišča sesekljamo.

2. Pečico segrejemo na 200 °C.

3. V večjo skledo ubijemo jajca, dodamo pirin zdrob, orehe, mleta bučna semena, nariban sir, sesekljana stroka česna, sol in polovico zelišč.

4. Vse sestavine dobro premešamo in iz zmesi oblikujemo manjše polpete. Položimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko.

5. Polpete pečemo v ogreti pečici okoli 30 minut oziroma toliko časa, da se zlato obarvajo.

6. Medtem v skuto vmešamo nekaj žlic bučnega olja in preostala zelišča.

7. Polpete postrežemo takoj, skupaj s skuto z bučnim oljem in zelišči.

MIHAELIN NAMIG

Znano je, da kakovostno bučno olje, narejeno iz domačih bučnih se­men pri kontrolirani temperaturi, blaži težave s prostato. Je zelo bo­gato z vitaminom E in minerali. Vsebuje približno 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ugodno je tudi razmerje med maščobnimi kislinami omega 3, omega 6 in omega 9. Zato mu v Pomurju pravijo tudi stude­nec mladosti.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!