Nasveti

Zobje, prevečkrat prezrt problem

URŠKA PETEK, veterinarka
29. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Pri vsakem pregledu v veterinarski ambulanti preverimo stanje v ustni votlini. Skrbniki psov in mačk so pogosto zelo presenečeni, ko dvignemo ustnice, pogledamo v ustno votlino in pokažemo, kakšno je stanje. Odrasel pes ima 42 zob, odrasla mačka 30 in tako kot pri ljudeh je tudi pri njih zelo pomembna zobna higiena.

Shutterstock
Velikokrat nas na to, da nekaj v gobčku ni prav, opomni močan zadah iz ustne votline.

Stanje v ustni votlini lahko močno vpliva na kakovost življenja, a skrbniki živali žal prepogosto pozabimo na to ali pa se ne tega niti ne zavedamo. Velikokrat nas na to, da nekaj v gobčku ni prav, opomni močan zadah iz ustne votline, pravimo mu tudi halitoza.

Nekatere pasme so nagnjene k zobnemu kamnu

Zobne obloge se nalagajo vsak dan, sprva kot mehke zobne obloge oziroma plak, ki pa ob vezavi mineralnih snovi iz sline mineralizirajo in jih opazimo kot zobni kamen. Nekatere pasme so bolj nagnjene k nalaganju zobnega kamna, med njimi brahicefalične pasme (mops, francoski buldog, šicu pri psih ali perzijke, eksotične in britanske kratkodlake mačke .., zaradi skrajšanjih čeljusti imajo pogosto nepravilen ugriz), pasme toy (čivava, yorkshirski terier, kavalier king charles španjel, maltežan), goli psi in mačke (zaradi genetskih povezav med neodlakanostjo in težavami z zobmi – imajo bolj plitke zobne korenine), hrti …

Shutterstock
Tudi psom in mačkam jih moramo čistiti.

Pri psih in mačkih je tako precej pogosta parodontalna bolezen, bolezen obzobnih tkiv. Bakterije se nalagajo na zobe in povzročijo vnetje obzobnih tkiv, najprej je vneta samo dlesen (ginigivitis), nato pa še globlja, obzobna tkiva (parodontitis). Če ni zdravljenja, se povečujeta nalaganje bakterij in imunski odziv na to, kar vodi v nelagodje, bolečino in izgubo zob, bakterije pa lahko prehajajo tudi v krvni obtok in povzročijo sistemsko obolenje.

Na kaj moramo biti pozorni

Pri parodontitisu opazimo zadah iz gobčka, krvavitev dlesni, če je zelo napredovano, pa majave ali celo izpadle zobe. Če je propad obzobnega tkiva hud, se okužba razširi tudi na druge dele zoba (korenina, zobna pulpa), kar se lahko kaže kot oteklina na obrazu. Bolezen lahko vodi v izgubo kostnine okrog obolelega zoba, pri tem nastane povezava med ustno in nosno votlino, to lahko opazimo kot pogostejše kihanje, nosni izcedek, skozi nosnico lahko prihajajo celo koščki hrane.

Pogosto se pojavi tudi resorpcija zob – to pomeni, da se razgradijo deli zoba ali cel zob. Vzrok ni znan, po navadi se najprej začne razgrajevati notranjost zoba, proces pa se razširi na celoten zob. Pri mačkih se to pojavlja v 30–70 odstotkih, pri psih pa v več kot 50 odstotkih. Naprej se lahko opazi pordel del dlesni, kjer zob prehaja v dlesen, pogosto pa se težava pokaže šele ob rentgenskem slikanju ustne votline. Resorpcija zob je pogosto zelo boleče stanje!

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!