Zgodbe

Janina preobrazba: Razburljivo življenje na vrtiljaku obveznosti

Andreja Comino
29. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

»Vsakič, ko 1. januarja pogledam na koledar, se mi zdi leto kar dolgo. Potem pa, ko se dan za dnem posvečam obveznostim v službi in doma, dnevi in meseci oddrvijo mimo. Nekako poskušam krmariti med vsem, zato mi vedno znova zmanjkuje časa zase,« je povedala 35-letna Ivana Maver z Iga.

Mateja Jordovič Potočnik
Ivana Maver

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literam terapevtka Nataša Učakar za LITERAM INSTITUTE  Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

Ivana je ponosna na svoje korenine. Njena starša sta iz nekdanje skupne države prišla v Slovenijo po želji za boljšim življenjem. »Stara sem bila dve leti, ko smo se preselili, zato se tistega časa ne spominjam. Rasla pa sem s pridnostjo staršev. Najprej smo živeli v vasici na obrobju Ljubljane, ki ni imela niti trgovine. Sčasoma pa sta starša veliko energije, časa, dela in truda vložila v to, da jima je uspel sanjski podvig in sta brez posojil prišla do lastne hiše. Bila sta zelo pridna, pa tudi precej odsotna. Ko danes gledam nazaj, je bilo tudi to za nekaj dobro, saj sem že zelo zgodaj postala samostojna. Svojima otrokoma sta skušala nuditi čim več, obenem pa naju tudi učiti skromnosti,« je povedala Ivana, ki je bila od nekdaj zelo pridna.

Mateja Jordovič Potočnik
Ivana Maver prej

»Sprva sem si želela postati vzgojiteljica ali učiteljica, a ker nisem igrala nobenega inštrumenta niti obiskovala glasbene šole, tega nisem mogla. S sestrično sva hodili na informativne dneve in tako sem se odločila za srednjo ekonomsko. Tu sem se spoznala z osnovami računovodstva, pa je bil potem študij na ekonomski fakulteti logično nadaljevanje.« Tudi na fakulteti je pridno opravljala obveznosti, študij končala in se že zelo zgodaj zaposlila – pri komaj dvaindvajsetih letih.

Moža je spoznala preko skupnega prijatelja pri komaj sedemnajstih letih. Pri triindvajsetih je že rodila prvega sina, nato se je družina povečala še za enega fanta. »Živimo v hiši moževih staršev, obenem pa tudi blizu mojih staršev, kar mi je zelo všeč. Odlično se razumemo, všeč mi je, da nam pustita svoj prostor in se ne vmešavata v naše družinsko življenje. Kadar pa je treba in lahko, z veseljem pomagata,« je zadovoljna Ivana, ki se ji vsak dan mudi iz službe, da pelje sinova na dejavnosti. Vzgaja ju v pridna in srčna fanta, četudi to pomeni kakšno uro manj zase.

»Otroci hitro rastejo in bi mi bilo žal, da jima zdaj ne bi dala vsega časa ter pozornosti, ki ju potrebujeta. Vsako leto sta samostojnejša in takrat bo tudi več časa zame, da se bom ukvarjala s kakšnim športom ali prebrala knjigo, pa bila kak dan več na morju,« je povedala za konec.

Mateja Jordovič Potočnik
Ivana Maver potem

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»Kar se tiče obiskovanja frizerja, nisem najbolj pridna. Imam toliko obveznosti, da mi več kot enkrat ali dvakrat letno ne znese. Zato sem toliko bolj vesela preobrazbe, saj sem si končno vzela ves dan zase, za razvajanje,« je frizerki povedala Ivana. Hitro sta se dogovorili za modno, mladostno, praktično in za urejanje doma preprosto pričesko. Naredila ji je rjave in svetle pramene ter lase igrivo skodrala. Nato se je Ivana prepustila spretnim rokam mojstrice ličenja Mance Maselj. Povedala ji je, da se sicer ne liči. »Vstajam ob peti uri zjutraj in si niti v sanjah ne morem predstavljati, da bi vstala še uro prej za šminkanje,« je bila iskrena. Do odhoda v službo raje postori najnujnejše stvari – pripravi vse potrebno za otroka in opravi nekaj gospodinjskih del. Manca ji je najprej uredila obrvi, nato izenačila polt na obrazu ter ji nazadnje poudarila oči in nekoliko bolj na rahlo še lica in ustnice.

 Preobrazba je objavljena v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!