Nasveti

Zelena lekarna: Kako preživeti hladnejše dni

Sonja Grizila
26. 10. 2023, 07.00
Deli članek:

Poletja je očitno konec, začeli se bodo prehladi, saj imajo virusi prehodna obdobja najraje – suhe in mrzle zime ne marajo. Kako se okrepiti, da ne bomo nenehno prehlajeni?

Shutterstock
Zdaj je čas za kislo zelje in kislo repo, poskrbimo, da nam bodo zraven dali tudi kaj tekočine od kisanja.

Zelenjava iz rastlinjakov nam ne bo veliko pomagala, prehranski dodatki so dragi in nepotrebni, če se hranimo kolikor toliko zdravo. Pomaranče in limone so vsekakor dobra izbira.  

                            Najprej  se spravimo na tisto, kar imamo  v  shrambi ali na kmečki  tržnici,  torej na jabolka, hruške,  kivi in kaki.  Za tiste, ki imajo težave s prebavo,  sta dva kivija zjutraj na tešče pravi blagoslov, pa še z vitaminom  C bodo preskrbljeni za  lep čas. Seveda pa je treba  spiti tudi dovolj vode, drugače z dobro prebavo ne bo nič. 

                      Kako se zaščitimo pred virusi in bakterijami s hrano in zelišči?  Zdaj je čas za kislo zelje  in kislo repo, poskrbimo, da nam bodo  zraven dali tudi kaj tekočine od kisanja. Tako bomo dobili dovolj vitamina C, pa tudi vitamine iz skupine B, fermentirana  zelenjava z veliko vlakninami naredi red v prebavilih, tudi od tega je namreč odvisno, kako hitro se nas bodo lotili prehlad in druge nevšečnosti. Kislo zelje in repo sicer kuhamo, poskrbimo pa, da bomo na koncu dali v jed tudi nekaj surovega kislega zelja in repe – tik preden damo na mizo. Tudi solata iz kislega zelja in repe, zabeljena s priljubljeni oljem in česnom, nas bo branila pred bacili, za sladkorne bolnike pa je to pravi balzam.                           

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!