Zgodbe

Gorenjski nagelj: Simbol slovenstva počasi izumira

Biba Jamnik Vidic
26. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Včasih so bili simboli podeželja na Gorenjskem portali oken in vrat, narejeni iz vulkanske kamnine zeleni tuf, ter ganki, ki so jih krasili rdeči cvetovi dišečih nagljev, zdaj pa ni več tako. Moderne hiše krasijo tuje okrasne rastline, s katerimi ni veliko dela. Gojiti gorenjske nageljne namreč ni prav preprosto. Človek si mora vzeti čas, tega pa ljudje danes nimajo.

Osebni arhiv
Akcija za ohranitev gorenjskih nageljnov

Ko so leta 2000 pri Gorenjski turistični zvezi (GTZ) zagnali projekt Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone, si niso predstavljali, da bodo med ljudmi sprožili tako velik odziv. V štirih letih se je prodaja sadik z nekaj sto povečala na pet tisoč. Kar nekaj vrtnarij na Gorenjskem jih je začelo prodajati in tudi izobraževati kupce o njihovi vzgoji. Tudi na GTZ vsako leto organizirajo več sklopov predavanj o vzgoji, hkrati pa preverijo, kako ljudem uspeva vzgoja teh dišečih lepotcev. Nagelj v svojem najširšem pomenu, razloži Mirjam Pavlič, predsednica komisije za ocenjevanje krajev pri GTZ, simbolizira prijateljstvo, rdeč nagelj pa je izraz ljubezni. »Nageljni v kombinaciji z rožmarinom in roženkravtom pa predstavljajo slovenski šopek. Tudi gorenjska narodna noša prisega nanje. Ženske ga imajo pripetega na prsih, v rokah držijo cekar, v katerem je šopek teh dišečih rož, moški imajo en cvet zataknjen za klobuk, drugega pa pripetega na prsi.« Nageljni, poznamo jih več kot 300 vrst, imajo tudi zelo bogato zgodovino. Sodijo namreč med eno najstarejših gojenih rastlin. Botanično ime, ki izhaja iz grščine (Dios anthus), pomeni božanski cvet. Kristjani verjamejo, da naj bi nagelj zrasel iz Marijine solze.

Izbor najlepših gorenjskih nageljnov

»Prva leta smo na natečaj dobivali približno 50 prijav, zdaj je navdušenje nad gojenjem spet začelo upadati. Letos se je prijavilo 33 gojiteljev. Nas pa veseli, da smo prijave dobili tudi iz drugih delov Slovenije, ne samo iz Gorenjske,« pove Pavličeva. »Se pa še vedno dogaja, da ljudje na natečaj prijavljajo tudi zasaditve švicarskih nageljnov, saj jih ne ločijo od gorenjskih. Prva leta smo to tolerirali, zadnjih nekaj let pa striktno ocenjujemo le gorenjske nageljne.« In v čem se ti dve vrsti razlikujeta? »Gorenjski nageljni so svetlo rdeči in dišeči, v sredini imajo bela krivca ter ožje liste srebrnkaste barve. Švicarski pa imajo venčne liste obarvane temno rdeče, liste pa zelene in širše ter že na pogled bujnejšo rast. Ljudje se za švicarske nageljne odločajo tudi zato, ker jih je lažje gojiti, so namreč odpornejši proti plesnim, boleznim in škodljivcem, bolje prenašajo tudi temperaturne razlike.« Čeprav so gorenjski nageljni zahtevnejši za vzgojo, je ves trud poplačan, ko zacvetijo v prekrasni živo rdeči barvi in odišavijo okolico doma. Imajo namreč poseben vonj, ki je še posebej močan v poletnih večernih urah.

Osebni arhiv
Vzgoja gorenjskih nageljnov je primerna za ljudi, ki se jim ne mudi.

Izziv za potrpežljive

Vzgoja gorenjskih nageljnov je primerna za ljudi, ki se jim ne mudi. Rastejo namreč počasi. »Preden začnete, je dobro imeti vsaj nekaj prakse z gojenjem lončnic. Sicer pa začnete tako, da v kakovostno zemljo za balkonske rastline spomladi posadite vršičke, ki jih zmerno zalivate, enkrat na teden jih zalijete še s posebnim gnojilom za nageljne. Pomembneje pa je, da jih ves čas opazujete, saj nageljne radi napadejo bolezni in škodljivci. Občutljivi so tudi za vreme. Ker ne marajo ne dežja ne vročine, jih je najbolje posaditi nekam pod streho, na vzhodno stran hiše.« In ko vam jih uspe pripeljati do jeseni, ko se njihovo cvetenje počasi zaustavlja, vas čaka le še en izziv – prezimovanje. »Prostor zanje mora biti suh, svetel in hladen, brez centralnega ogrevanja.« Ja, gojenje teh dišečih rož ni za vsakega. Zato verjetno ni naključje, da se z njihovo vzgojo ukvarjajo predvsem starejši. »Pogosteje so to ženske, imamo pa tudi nekaj moških, ki jim gre gojenje zelo dobro od rok.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!