Nasveti

Prostovoljno pred poroto: Želim si piti

Uredništvo
2. 8. 2023, 03.00
Deli članek:

Hana je pred poroto odložila golo iskreno priznanje. Pila bi. Alkohol. In to ne le občasno. Mami jo misel, da bi s pijačo pogasila nezadovoljstvo. 'Kako naj se zamotim, odmislim alkohol?' sprašuje ...

Profimedia
alkohol

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

Helenino pismo

"Dragi porotniki, zavedam se, da niste strokovnjaki za moj problem, a ste me doslej že velikokrat prepričali s svojim realnim pogledom na svet in razgledanostjo, zato vam pišem res bolj za nasvet kot za karkoli drugega. Moja težava je, da mi je res všeč alkohol. Zelo rada imam vino, koktajle, tudi nekatere žgane pijače. V primernem razpoloženju lahko popijem res veliko. V študentskih letih smo ga ogromno žurali in pili, ko sem že delala, sem se nekaj let družila z ljudmi, s katerimi smo se večinoma poznali prav iz študentskega doma, in smo, kadar smo se dobili, kar veliko pili, potem je ta družba razpadla in sem kaj popila samo občasno, včasih tudi po mesec, dva nič. Zdaj sem pri štiridesetih, življenje prinese svoje, ni vse prav rožnato, in me velikokrat prime, da bi si nalila kozarček. Se pa toliko poznam, da vem, da ne bi ostalo samo pri enem. Duška si dam denimo decembra, ob kakšnih rojstnih dnevih, na dopustu. Moj oče je namreč tudi rad pil, proti koncu življenja, zdelala ga je bolezen, se ga je nacedil kar vsak dan. Zato se mi zdi, da imam to kar nekako v genih, in me je strah, da bi pristala med alkoholiki. Po eni strani se zadržujem zaradi otroka, po drugi strani si pa močno želim odplavati od življenja, ki me ne zadovoljuje. Plaši me, da je ta dilema čedalje močnejša, torej je čedalje močnejša tudi želja po alkoholu. Mi lahko, prosim, pomagate z besedo, dvema, kako naj se zamotim, odmislim alkohol, mi napišete, kako se morda vi lotevate težav v življenju, vam bom hvaležna."

- Helena

Odgovore Janinih porotnikov si lahko preberete v reviji Jana, št. 31, 01. 08. 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!