Nasveti

Recept na preizkušnji: Originalna sacher torta

Biba Jamnik Vidic
23. 7. 2023, 08.00
Deli članek:

Pred petdesetimi leti je Mladinska knjiga izdala kuharsko knjigo nemškega urednika in avtorja neleposlovja Rolanda Gööcka, Sto in enkrat dober tek. V njej avtor pojasni, da je znamenito sacherjevo torto leta 1832 izumil Eduard Sacher, šef kuhinje kneza Metternicha. »Izvirni recept je podedovala njegova snaha Anna Sacher, ki je znala pridobiti svetovni sloves medtem ustanovljenemu hotelu Sacher na Dunaju – z veličastno torto, z očarljivostjo in eleganco, a ne nazadnje s svojo muho, da je kadila debele cigare. Recept prihaja naravnost iz Sacharjeve hiše. Mandlji, orehi ali kakršne koli kreme nimajo nobene zveze s sacharjevo torto.«

Shutterstock
Originalna sacher torta

Torta je odlična in zelo enostavna za pripravo. Najboljša je, če jo delate iz 80 % čokolade. Če želite, da je bolj sočna, jo lahko prerežete in jo z vročo marmelado premažete tudi po sredini.

 Sestavine

·         140 g masla

·         160 g sladkorja

·         180 g nastrgane čokolade

·         8 jajc

·         30 g sladkorja v prahu

·         140 g moke

·         1/8 l mleka

·         1 zravnana čajna žlica pecilnega praška

·         200 g marelične marmelade

·         200 g čokoladne prevleke

Priprava

1. Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo čokolado, ki smo jo raztopili v vodni kopeli in med mešanjem ohladili. Zdaj vse skupaj mešamo, da se penasto zgosti. Počasi dodajamo rumenjake in krepko stepamo.

2. Beljake stepemo s sladkorjem v prahu v čvrst sneg in ga preložimo na maso iz masla, sladkorja, čokolade in rumenjakov. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo nasujemo čez sneg. Vse skupaj na rahlo premešamo z metlico. Testo nalijemo v model za torto, ki smo ga obložili z aluminijasto folijo ali namaščenim papirjem za peko.

3. Testo pečemo 1 uro na 170 °C.

4. Ko se testo malce ohladi, ga vzamemo iz modla, čezenj prelijemo marmelado, ki smo jo predhodno segreli do vretja. Ko se marmelada ohladi torto oblijemo še s čokoladno prevleko, ki smo jo predhodno raztopili v vodni kopeli. Po želji lahko s sladkorno glazuro torto okrasimo še z nakazanimi 12 kosi torte, na katere zapišemo Sacher.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!