Ljudje

Jizah DaFunk: Povej, kar misliš

Urška Krišelj Grubar
23. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Njegova barva je zelena, a je zelo moder. Vozi se s kolesom. Od najstniških let ga spremljajo dolgi lasje. Nekoč, ko je bil še Marko, se je sošolcu zdel zaradi dolgih las in prvega puhka na bradi kot Jezus.

Mateja Jordovic Potocnik
Jizah DaFunk

Od tedaj ga kličejo Jizah. Znan je kot zdaj že bivši vodja ljubljanske navijaške skupine Green Dragons. Pa kot eden največjih poznavalcev hip hop kulture in piar oziroma menedžer nekaterih znanih glasbenikov. Ne pije in ne kadi. S temi razvadami je prenehal že pri sedemnajstih ob globokem spoznanju, da mu opojne substance ne pomagajo ne k izboljšanju ne k poslabšanju razpoloženja. Njegove misli ostajajo lahkotne in jasne. Zapiše, kar misli, brez filtra in strahu. Da je človek iz ozadja, pravi, in da ne ve, v čem je smisel, da bi o njem pisali. Prav v tem, mu rečem.

Green Dragons, Jizah DaFunk in lasje

Jizah je bil dolga leta glavni motivator navijaške skupine Green dragons. Marsikdo si te glasne moške vseh profilov in poklicev, ki prihajajo navijat na tekmo za svoje moštvo zelene barve, razlaga po svoje. Opazni so in imajo zelo jasno strukturo, ki jo je od svojega 17. leta naprej spoznaval tudi Jizah. Postal njen vodja, ki se je že pri sedemnajstih odrekel alkoholu in drugim prepovedanim substancam. Ker »kako pa bi se pijan pogovarjal s policaji, vozil domov svoje kolege …« To, da je trezen in da se nanj na raznih prireditvah, kjer se toči alkohol, obračajo kolegi in da že desetletja odigrava vlogo »fotra«, kot reče, rešitelja pač, je neke vrste njegovo poslanstvo. Kar pa sploh ni videti na prvo žogo. Prav zaradi njegove divje pričeske. Dolgolas je že od 14. leta.

»Če bi se zdaj postrigel, bi bil drug človek.« Lasje so njegov prepoznavni znak, in ga spleteni v dreade spremljajo od 1. letnika faksa. Bilo je na morju, kamor je šel brez glavnika in se vrnil z gnezdom na glavi. Njegov dobri kolega, frizer Stevo, še en znani »zmajček«, je bil prvi, ki mu jih je uredil in »napletel«, in od tedaj se Jizah ni ločil od njih. Dolgi lasje so tudi krivi, da je prišel do imena Jizah. Najprej je bil Jezus. S puhkom od bradice je nanj spomnil sošolca, ki je bil nadarjen za nadimke. Natančno se spomni, kdo je bil to. Iztok Hodnik, ki je danes priznani trener in maneken. Marko, ki že v priimku nosi ime »boga«, Godnjavec, je postal Jizah (kot v glasbenem žanru, ki mu je ljub, zazveni Jezus). In dlje kot se pogovarjava ob Ljubljanici, opazujeva nutrije in pse, ki se ustavljajo ob njem, globlje razumem pomen njegovega imena.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 29, 18. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!