Nasveti

Na brezskrbne počitnice s psom

Lara Jelen
21. 7. 2023, 10.00
Deli članek:

Zajadrali smo v vrh poletnih dopustov. Če boste na počitnice s sabo vzeli psa, vam bodo prav prišli naslednji nasveti, ki jih je z nami delil veterinar Rado Zajc iz Veterinarske klinike Zajc & Co.

Shutterstock
Boste tudi vi vzeli s seboj na počitnice pasjega prijatelja?

»Za psa sta lahko pot in sprememba okolja zelo stresni, kar pomeni, da moramo natančno vedeti, kako potovati. Pomembno je, da je potovanje za psa kar se da udobno, čim manj temperaturno naporno ter seveda, da ima potrebno hrano in pijačo. Ključnega pomena je, da ima pes v avtomobilu svoj prostor (kletko) in primerno temperaturo. Hkrati morate poskrbeti za varnost in občasne premore za opravilo življenjskih potreb. Pes mora imeti ves čas potovanja z avtomobilom na voljo svežo vodo, saj je lahko zaradi stresa bolj žejen kot ponavadi.«

Poskrbite za zaščito živali pred poletno vročino.
Ne samo med potovanjem, tudi na počitniški destinaciji naj ima pes vedno na voljo svežo vodo in hladno senco, kamor se lahko umakne. Izogibajte se sprehodom v vročini čez dan, raje jih omejite na jutranje in večerne ure. Psa nikakor ne pustite samega v avtomobilu!

Ne pozabite na zaščito pred zunanjimi zajedavci. 
Priporoča se uporaba zaščitnih sredstev z repelentnim delovanjem, ki vašega ljubljenčka ne ščitijo le pred bolhami in klopi, ampak tudi pred piki komarjev in muh. Predvsem ponekod ob obali v Sredozemlju se namreč pojavlja mrčes, ki ga v notranjosti Slovenije ni in prenaša različne bolezni (srčna glista, leišmanioza). Ravno zaščita pred srčno glisto je nujna, poudarja Rado Zajc»Srčno glisto prenaša komar, ki s pikom vnese njene razvojne oblike v krvni obtok živali. Le-te lahko z ustreznimi sredstvi uničimo, preden se razvijejo v odrasle zajedavce, ki resno ogrožajo zdravje in celo življenje živali.«

Izognite se potovalni slabosti. 
Tako kot otroci imajo tudi nekateri psi težave s potovalno slabostjo. Če vaš kuža spada med tiste, ki med vožnjo v avtu pogosto bruhajo, naj eno do dve uri pred potovanjem zaužije tableto proti slabosti.

Kampiranje ali hotel?
Ne glede na to, ali se odpravljate kampirat ali v hotel, poskrbite, da bo imel rutino, ki jo je navajen doma. Hranjenje, sprehodi, veliko skupaj preživetega časa in svoj prostor, so ključne prvine pri spremembah, ki jih prinaša novo okolje.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 29, 18. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!