Nasveti

Janina zdravniška linija: Zakaj tako slabo spim? So kriva zdravila?

Uredništvo
20. 7. 2023, 06.00
Deli članek:

Vprašajte se, kako v resnici živite, kaj razmišljate, čutite, v kakšnih odnosih ste?

dreamstime
NESPEČNOST, SPANJE

"Spoštovani! Naročena sem na Jano in, odkar ste uvedli novo rubriko zdravstveni nasvet, vas tudi jaz prosim zanj. Naj vam na kratko opišem svojo težavo. Imam veliko težavo zaradi nespečnosti. Spat hodim okrog 22. ure, ob polnoči moram največkrat na stranišče. Nazaj nikoli ne zaspim, včasih grem gledat televizijo ali brat knjigo, pa sem potem še bolj budna. Včasih potem zaspim okrog pol dveh za kako uro ali uro in pol. Redno pa sem zbujena med 3. in 3.30, vstanem ob 4.30. Stara sem 75 let, 160 cm, 64 kg. Redno se rekreiram, hodim v hribe, če je vreme slabše, pa po gozdu doma, in sicer 6 km hitre hoje, četudi z dežnikom. Spim v temni sobi, na deželi, ponoči ni nobenega hrupa. Pri prehrani pazim, da po 17. uri ne jem veliko, zvečer le kak kakav ali prepečenec. Jemljem zdravila za pritisk in holesterol. Brez zdravil je moj pritisk okrog 145/90, holesterol pa 7,5, sicer pa je vse normalno. Razen s spanjem nimam drugih težav, kakor tudi ne v ožji družini, da zato ne bi mogla spati. Sedaj me pa zanima, ali je možno, da na nespečnost vplivajo zdravila proti holesterolu, saj piše na navodilih, da imajo stranske učinke »motnja spanja ali nespečnost«? Zamenjala sem že več teh tablet, pa je na vseh ta pripomba. Ščitnica mi dela v redu. Občasno vzamem uspavalo, predvsem kadar grem v hribe, da sem bolj naspana in se mi ne zgodi kaka nesreča, približno dvakrat na teden.
Lepo prosim za kakšen nasvet ali mnenje ter se vam zahvaljujem, da ste to pismo sploh prebrali. Želim tudi veliko uspehov pri urejanju Jane."
- Majda

Mateja Jordovič Potočnik
dr. Tatjana Zorko, spec. kardiologije in vaskularne medicine ter psihoterapevtka

Pozdravljeni, gospa Majda!

Iz vašega zapisa si skušam predstavljati, kako velik problem je za vas nespečnost. Pišete, da hodite spat dve uri pred polnočjo, se ob polnoči že prebudite, ker morate na stranišče. Po tem ne morete zaspati, čeprav poskušate brati ali gledati TV. Ko le zaspite, spet samo za kakšno uro ali uro in pol, se hitro prebudite, zaspite in potem že zgodaj vstanete. In to kljub temu, da »zdravo« živite in da nimate posebnih zdravstvenih težav. Imate normalno telesno težo, telesno ste dejavni, hodite v hribe, po gozdu. Pazite na prehrano. Živite na deželi, spite v temni sobi, brez hrupa. 

Zdravite se zaradi zvišanega krvnega tlaka in zvišanega holesterola. Sumite, da vam težave s spanjem povzročajo zdravila. Zamenjali ste že več tablet, pa je pri vseh v priloženih navodilih pripomba, da lahko povzročajo motnje spanja. Seveda je to možno, ker imajo vsa zdravila nezaželene stranske učinke. Ene lahko dokažemo, so resni in tako hudi, da moramo zdravilo ukiniti takoj, drugi so blagi in jih ne moremo dokazati. Pri vseh zdravilih je treba preveriti, ali je korist zdravila večja kot škoda, ki jo povzročajo. Tudi uspavala so »dvorezen meč«. Pogosto ljudje povedo, da po njih sicer spijo, se pa prebudijo polomljeni, s še manj energije, pogosto se počutijo čez dan še slabše, čeprav so noč prespali.

Če bi se z vami pogovarjala v živo, bi vas poleg tega, kar ste mi že napisali, vprašala za stvari, ki se mi zdijo bolj pomembne: Kako v resnici živite? Kaj razmišljate, kaj čutite, v kakšnih odnosih ste? Ste veseli, srečni, zadovoljni? Ste žalostni, zaskrbljeni, osamljeni? Se bojite prihodnosti, bolezni, odvisnosti od drugih ljudi, smrti? Imate ob sebi ljudi, ki jih imate radi, in oni vas? Ste verni? Se vsak dan naučite kaj novega? Ste našli smisel svojega življenja? Berete knjige? Imate radi glasbo? Vas narava osrečuje s svojo lepoto? Ste sočutni do sebe in drugih?

Vse to bi vas vprašala zato, ker verjamem, da se v teh vprašanjih skrivajo odgovori, zakaj slabo spite. Morda si poskušate sami odgovoriti. Tudi kakšen odgovor zapisati. Si najti sogovornika. Lahko vam svetujem, da si kupite knjižico Claudie Croos-Mueller, dr. med.: Dobro spi. Mali učbenik preživetja. Takojšnja pomoč pri težavah s spanjem, nočnih morah in podobnih tegobah. V njej je zdravnica nevrologinja opisala 12 telesnih in miselnih vaj, s katerimi možganom prek telesa sporočamo doživetja in čustva, ki omogočajo telesno, duševno in čustveno ravnotežje, kar je osnova za dobro spanje. Pa še eno knjigo toplo priporočam: Bruno Šimleša: (P)ostani zdrav.

Bom vesela, če se boste še kaj oglasili. Lahko mi tudi pišete na moj e-naslov: zorko.tatjana@siol.net.

Vse dobro,

Tatjana Zorko, dr. med., specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka