Nasveti

Janina zdravniška linija: Z menopavzo so prišle migrene

Uredništvo
13. 7. 2023, 06.00
Posodobljeno: 13. 7. 2023, 16.09
Deli članek:

Pogost vzrok za migrenski napad je uživanje kravjega ali ovčjega sira.

Dreamstime
Migrena

Pozdravljeni! Od menopavze dalje imam pogosto migrene. Zdi se mi, da se mi pojavijo, če me zebe, če sem utrujena, vendar to ne pomeni, da lahko to kakorkoli predvidim, saj se pojavijo čisto iznenada. Zakaj niti tablete pogosto ne pomagajo? Imate morda kakšen nasvet, obstaja za to kakšna preventiva? Se vam zahvaljujem za odgovor in nasvete.
Šifra: Aleksandra

Mateja Jordovič Potočnik
Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Draga bralka Aleksandra,

menopavza je posebno obdobje žensk. Takrat se lahko pojavijo razne težave, ki jih prej ni bilo, ali pa se prej manjše in redkejše težave stopnjujejo. Poznam pa tudi primere, ko prejšnje težave v menopavzi izginejo. A to so redke srečnice. Nadzora migrenskih napadov se je treba lotiti sistematično, jih spremljati in tako ugotoviti, kaj jih povzroča. Škoda, da niste opisali oblike napadov, pogostosti, mesto bolečine, eventualno avro, njeno obliko itd.

Migrene povzročajo različni vzroki. Lahko so dedne, pri ženskah so pogostejše kot pri moških. Zato povprašajte pri mami in drugih sorodnicah o podobnih težavah, kdaj so se pojavile in kako so jih premagovale. Nekaj vzrokov ste navedli že sami. Zelo pomembna je tudi prehrana. Pogost vzrok za migrenski napad je uživanje sira, kravjega ali ovčjega, redkeje migreno povzroča kozji sir. Gre za neko vrsto preobčutljivosti, ki se izrazi v migreni. Zato bodite pozorni na prehrano. Smiselno je nekaj časa voditi dnevnik in beležiti vrsto hrane. Napad se lahko začne že pol ure po zaužitju določene hrane ali šele čez nekaj ur. Tudi nekatere vrste mesa lahko povzročijo napad.

Zapisujte si tudi napade migren, dan, uro, vreme in tako sledite raznim povzročiteljem.

Če ste kadilka, opustite kajenje. Tudi minimalne količine popitega alkohola nekaterim ženskam izzovejo migrenski glavobol. Kot sem že omenila, lahko napad povzročijo tudi hitre vremenske spremembe, prav tako je lahko vzrok dolgotrajno umsko delo, pomanjkanje kisika v zraku zaradi slabega prezračevanja v prostoru ali v dvorani z več ljudmi. Tudi hudo vznemirjenje, razburjenje oziroma stres spadajo med povzročitelje migrene.

Antimigreniki, zdravila proti migreni, in analgetiki, zdravila proti bolečinam, pomagajo, če jih vzamete dovolj zgodaj. Ko je napad na višku, pomaga samo urgentna medicinska pomoč. Po mojih izkušnjah so učinkoviti medikamenti Relpax in tudi Lyrica, ki vam jih predpiše zdravnik.

Beležite si podatke in zagotovo boste zasledili vzrok, ki vas sedaj obremenjuje. Bodite potrpežljivi in vztrajni. Seveda pa lahko obiščete tudi specialista nevrologa, ki vam bo zagotovo pomagal. Lahko vam bo omogočil tudi nadaljnje preiskave, ki bodo zagotovo razjasnile težave.

Lepo vas pozdravljam in upam, da sem vam vsaj malo osvetlila problem.

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!